Czas robienia przetworów dobiega końca, za to zbliża się czas ich zjadania :). Przepis na ogórki kiszone miałam podać jakiś czas temu, ale ostatnio doba ma zbyt mało godzin. Przede mną jeszcze marynowanie dyni, którą wyhodowałam w moim ogródku. Dynią zajmę się jutro, a dzisiaj przepis na zapomniane ogórki.
OGÓRKI KISZONE
ogórki (małe i jędrne)
czosnek
korzeń chrzanu
koper
sól
woda
Ogórki i koper myjemy. Czosnek obieramy. Chrzan obieramy i kroimy na 2 cm kawałki.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Na każdy litr wody bierzemy 30-40 g soli.
Do wyparzonych słoików wrzucamy 2-3 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu i koper. W słoiku układamy ogórki. Ogórki powinny być dość ciasno ułożone, ale nie wciskamy ich na siłę do słoika. Na wierzch wkładamy 1 ząbek czosnku, 1 kawałek chrzanu i baldach kopru (jeżeli koper jest bardzo wyrośnięty to podzielcie baldachy na mniejsze części.
Ogórki zalewamy gorącą zalewą. Wszystkie ogórki muszą być zakryte, gdy będą wystawać ponad poziom zalewy mogą się zepsuć.
Słoiki zakręcamy lub nakładamy uszczelkę gumową, wieczko i zamykamy klipsami (jeżeli używacie słoików typu wek). Ogórków nie trzeba pasteryzować.
Ja przedwczoraj dorabialam bp młoda codzienniei jeden słoik zeżerała :)
Chyba otwarlam dzis ostatni sloik!
bardzo lubię ogórki kiszone, ale nigdy nie potrafię doczekać do finału bo po drodze zjadam je jako małosolne :P
Zrobiłam kiszone ogórki w słoikach z zakrętkami. Niektóre się wybrzuszyły, a niektóre „syczą”. Czy te pierwsze są w porządku i zakrętki opadną, gdy fermentacja się uspokoi? A te drugie można ratować ponownym zakręceniem na sucho, żeby przetrwały do później zimy? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Syczenie i wybrzuszenie zakrętki przy ogórkach kiszonych jest naturalne, może też wydostać się ze słoika trochę zalewy. Jak ustanie burzliwa fermentacja to przestanie syczeć :).
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki