Kruche babeczki z nadzieniem bardzo czekoladowym

Ostatnie tygodnie to  dni totalnego braku czasu. W  KULKOWIE  zaczynamy przygotowania do Bożonarodzeniowych Jarmarków. Wiem, wiem… jeszcze dużo czasu do świąt, ale ogrom przygotowań zmusza do rozpoczęcia prac :).

Słodkości też powstają, nawet w dużej ilości, jednak na blogowanie czasu już nie starcza bo od jakiegoś czasu zdobywam nowe umiejętności, w czym wspomagają mnie niezwykle sympatyczni faceci. Na osłodę życia dostarczam im czasem coś słodkiego “na ząb” :).

Dzisiaj przepis na kruche mini babeczki. Babeczki wypełnione są nadzieniem z gorzkiej czekolady. Nie są bardzo słodkie, a czekoladowy smak nadzienia jest bardzo intensywny.

 

KRUCHE  BABECZKI Z  NADZIENIEM CZEKOLADOWYM

 

Kruche ciasto:

2 szklanki mąki

150 g masła

2 łyżki śmietany

3 żółtka

 

Nadzienie czekoladowe:

250 ml mleka

125 g cukru

4 żółtka

1/2 łyżeczki cynamonu

odrobina chilli (na czubku noża)

150 g gorzkiej czekolady

 

Do ozdoby babeczek:

50 g gorzkiej czekolady

pistacje

 

Wszystkie składniki ciasta zarabiamy , jak najszybciej, na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki na mini babeczki (lub jak w moim przypadku na mini muffiny – babeczki z takiej formy łatwiej ‘wyskakują’ po upieczeniu).  Z ciasta wykrawamy także krążki do “zamknięcia” babeczek.Krążki powinny być takiej wielkości aby idealnie pasowały do brzegów foremki, wtedy nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia.

Foremki wylepione ciastem i krążki wsadzamy na czas przygotowania nadzienia do lodówki.

Mleko , żółtka i cukier umieszczamy w rondelku i ciągle mieszając ogrzewamy (nie dopuszczając do zagotowania) przez kilka minut. Masa ma być konsystencji niezbyt gęstego budyniu. Do gorącej masy dodajemy, połamaną w drobne kawałki, czekoladę i pozostawiamy przez chwilę aż się rozpuści. Gdy czekolada jest miękka dodajemy cynamon i chilli. Z pomocą trzepaczki, mieszamy masę aż powstanie aksamitnie gładki, lśniący krem.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy masę. Masa powinna sięgać do 3/4 wysokości ciasta. Przykrywamy wypełnione babeczki krążkami ciasta i dociskamy na brzegach (nie naciskamy całej powierzchni krążka bo wypchamy na zewnątrz masę czekoladową).

Babeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni C do chwili aż będą lekko złociste.

Ja po upieczeniu zostawiam babeczki w formie, przykrywam je deską do krojenia aby się dobrze połączyły podczas stygnięcia. Gdy babeczki są prawie zimne odwracam formę, razem z deską do krojenia, ‘do góry nogami’ i babeczki same wyskakują na deskę.

Czekoladę do dekoracji babeczek rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i łyżeczką nakładamy na babeczki tworząc czekoladowe nitki. Wierzch babeczek posypujmy siekanymi pistacjami.

 

Wydrukuj przepis

12 komentarzy

  1. 8 września 2012 o 16:41

    Mmm czekoladka – zawsze i wszędzie :)

  2. 8 września 2012 o 19:09

    Śliczne i jak przepysznie wyglądają, muszą smakować pysznie ! Pozdrawiam :)

  3. 8 września 2012 o 21:27

    Nie mogę takich cudnych słodkości oglądać przed snem! Pozdrawiam :)

  4. 8 września 2012 o 22:27

    Aniu, te babeczki wyglądają wyśmienicie!. Śliczne i z pysznym wnętrzem. Idealne.
    Nie dziwię się,że macie dużo pracy w Kulkowie.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Majana

  5. 10 września 2012 o 14:05

    Dziękuję :)
    I polecam babeczki :) Są naprawdę pyszne :)

  6. 12 września 2012 o 11:11

    jakie fajne :)

  7. 16 września 2012 o 09:29

    mniam <3 od razu się zrobiłam głodna :D

  8. 18 września 2012 o 15:37

    Jeśli będziesz takie dostarczać na motocyklu to ja pierwsza się piszę :) Wyglądają fantastycznie a fotki miód!

  9. 5 października 2012 o 19:59

    przepięknie wyglądają :-)

  10. 6 października 2012 o 09:47

    Świetny pomysł !

  11. Marta
    4 kwietnia 2013 o 12:46

    Aniu, ile babeczek wychodzi z tego przepisu?

  12. Ania
    4 kwietnia 2013 o 13:10

    Zależy jak cienko rozwałkujesz ciasto i jakie masz duże foremki, mnie wychodzi około półtorej blaszki na mini muffinki.

Leave reply

*

Back to Top