Sorbet cytrynowo – imbirowy

Nareszcie lato!  Czas po pracy spędzam więc w ogródku i na pieczenie ciast nie starcza mi już czasu :).  Dodatkowo w domu walka z kilogramami więc wiecie… lekko nie jest :).  Dla osłody i ochłody przygotowałam dzisiaj sorbet cytrynowo – imbirowy. Bardzo orzeźwiający, kwaskowy i pyszny.

sorbet cytrynowo - imbirowy_nm2 

SORBET CYTRYNOWO – IMBIROWY

 

1 szklanka soku z cytryny (ze świeżych owoców)

skórka otarta z 1 cytryny

10 – 15 plasterków świeżego imbiru

1/2 szklanki cukru (możecie dać więcej jeżeli nie chcecie otrzymać zbyt kwaśnego sorbetu)

1 szklanka wody

 

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny płyn przecedzamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

Sorbet kręcimy w maszynce do lodów, będzie wtedy gładki i nie będą wyczuwalne grudki lodu.

Sorbet możecie przygotować bez maszynki do lodów.  Ochłodzony płyn przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co dwie godziny miksujemy masę blenderem albo rozdrabniamy widelcem. Powtarzamy te czynności kilkakrotnie, w przeciwnym razie płyn zamarznie na kość i nie będzie można wyjąć go z pudełka.

 

Wydrukuj przepis

sorbet cytrynowo - imbirowy_nm3

2 komentarze

  1. 26 czerwca 2013 o 07:39

    smakowitości.
    szkoda tylko, że pogoda nie sorbetowa. deszcz i plucha.
    z drugiej strony, jednak taki sorbet by poprawił zły nastrój.. reasumując, pyszny sorbet zawsze w cenie!

  2. 29 czerwca 2013 o 23:03

    Orzeźwiająco wygląda!:)

Leave reply

*

Back to Top