Piernik z marcepanem i powidłami

Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy nie zarobili ciasta na piernik dojrzewający. Ciasto na ten piernik nie leżakuje, a po upieczeniu wystarczy go zawinąć w folię na 2 dni i jest miękki, aromatyczny i pyszny.

piernik z powidłami i marcepanem_nm1

 

Piernik z marcepanem i powidłami

(składniki na średnią tortownicę)
 

300 g mąki pszennej typ 450 lub 550

250 g mąki pszennej 1850 (można dodać również mąkę żytnią)

3/4 szklanki śmietany 18%

3/4 szklanki miodu

100 g brązowego cukru

150 g smalcu

3 jajka

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki kakao

1 1/2 łyżeczki sody

napar przygotowany z 3 łyżek kawy rozpuszczalnej i 3 łyżek wody

powidła śliwkowe

marcepan (ok. 200 g)

 

Miód, sól, cukier, smalec, kakao podgrzewać w rondelku o grubym dnie. Gdy smalec i cukier całkowicie się rozpuści dodajemy przyprawę do piernika. Nie gotujemy masy. Całość odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę przekładamy do większego naczynia i dodajemy sodę ( śmietana się spieni). Do masy miodowej dodajemy śmietanę z sodą, napar z kawy, żółtka i mąkę – wyrabiamy ciasto przez chwilę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy w trzech porcjach do ciasta – mieszamy ręcznie!

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem.

Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Upieczony piernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy piernik na 4 placki. Dwa placki smarujemy powidłami, na środkowy placek wykładamy rozwałkowany marcepan. Gdyby marcepan podczas wałkowania się kleił możecie podsypywać go cukrem pudrem.

Piernik możecie polać czekoladą, można posypać go cukrem pudrem, lub zostawić bez dodatków.

Piernik nadaje się do jedzenia na drugi dzień (jest miękki), ale lepszy będzie jak zawiniecie go na 3-4 dni w folię spożywczą żeby smaki się „przegryzły”.

 

Wydrukuj przepis

piernik z powidłami i marcepanem_nm2

7 komentarzy

  1. 7 grudnia 2014 o 14:04

    wygląda rewelacyjnie

  2. 9 grudnia 2014 o 07:08

    Aniu , a można dać masło lub olej , ja smalcu nie używam (wegetarianizm)? A i czy można by je piec jako małe śnieżynki w foremkach silikonowych?

    • Ania
      10 grudnia 2014 o 22:03

      Daj masło roślinne. Spróbuj w foremkach ale piecz bardzo krótko, bo jak przetrzymasz w piecu to będą twarde i suche.

  3. 9 grudnia 2014 o 08:27

    Uwielbiam pierniki. Z powidłami i marcepanem to wspaniała sprawa. Przypomniałaś mi,że muszę masę marcepanową sobie przygotować do przełożenia piernika. :)

  4. Martyna
    11 grudnia 2014 o 21:31

    A co z tą śmietaną?? Kiedy i gdzie ją dodaję?? A 2 moje pytanie to czy może być gotowa masa marcepanowa czy jakiś konkretny marcepan??

    • Ania
      11 grudnia 2014 o 21:54

      Śmietanę razem z pozostałymi składnikami, przed dodaniem piany z białek. Można użyć gotowej masy marcepanowej.

  5. 15 grudnia 2014 o 16:23

    Mmm, pyszny musiał być :)

Leave reply

*

Back to Top