Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy nie zarobili ciasta na piernik dojrzewający. Ciasto na ten piernik nie leżakuje, a po upieczeniu wystarczy go zawinąć w folię na 2 dni i jest miękki, aromatyczny i pyszny.
(składniki na średnią tortownicę)
300 g mąki pszennej typ 450 lub 550
250 g mąki pszennej 1850 (można dodać również mąkę żytnią)
3/4 szklanki śmietany 18%
3/4 szklanki miodu
100 g brązowego cukru
150 g smalcu
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki kakao
1 1/2 łyżeczki sody
napar przygotowany z 3 łyżek kawy rozpuszczalnej i 3 łyżek wody
powidła śliwkowe
marcepan (ok. 200 g)
Miód, sól, cukier, smalec, kakao podgrzewać w rondelku o grubym dnie. Gdy smalec i cukier całkowicie się rozpuści dodajemy przyprawę do piernika. Nie gotujemy masy. Całość odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę przekładamy do większego naczynia i dodajemy sodę ( śmietana się spieni). Do masy miodowej dodajemy śmietanę z sodą, napar z kawy, żółtka i mąkę – wyrabiamy ciasto przez chwilę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy w trzech porcjach do ciasta – mieszamy ręcznie!
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem.
Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Upieczony piernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy piernik na 4 placki. Dwa placki smarujemy powidłami, na środkowy placek wykładamy rozwałkowany marcepan. Gdyby marcepan podczas wałkowania się kleił możecie podsypywać go cukrem pudrem.
Piernik możecie polać czekoladą, można posypać go cukrem pudrem, lub zostawić bez dodatków.
Piernik nadaje się do jedzenia na drugi dzień (jest miękki), ale lepszy będzie jak zawiniecie go na 3-4 dni w folię spożywczą żeby smaki się „przegryzły”.
wygląda rewelacyjnie
Aniu , a można dać masło lub olej , ja smalcu nie używam (wegetarianizm)? A i czy można by je piec jako małe śnieżynki w foremkach silikonowych?
Daj masło roślinne. Spróbuj w foremkach ale piecz bardzo krótko, bo jak przetrzymasz w piecu to będą twarde i suche.
Uwielbiam pierniki. Z powidłami i marcepanem to wspaniała sprawa. Przypomniałaś mi,że muszę masę marcepanową sobie przygotować do przełożenia piernika. :)
A co z tą śmietaną?? Kiedy i gdzie ją dodaję?? A 2 moje pytanie to czy może być gotowa masa marcepanowa czy jakiś konkretny marcepan??
Śmietanę razem z pozostałymi składnikami, przed dodaniem piany z białek. Można użyć gotowej masy marcepanowej.
Mmm, pyszny musiał być :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki