- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Piernik z marcepanem i powidłami
Posted By Ania On 7 grudnia 2014 @ 00:02 In kalendarz adwentowy | 7 Comments
Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy nie zarobili ciasta na piernik dojrzewający. Ciasto na ten piernik nie leżakuje, a po upieczeniu wystarczy go zawinąć w folię na 2 dni i jest miękki, aromatyczny i pyszny.
(składniki na średnią tortownicę)
300 g mąki pszennej typ 450 lub 550
250 g mąki pszennej 1850 (można dodać również mąkę żytnią)
3/4 szklanki śmietany 18%
3/4 szklanki miodu
100 g brązowego cukru
150 g smalcu
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki kakao
1 1/2 łyżeczki sody
napar przygotowany z 3 łyżek kawy rozpuszczalnej i 3 łyżek wody
powidła śliwkowe
marcepan (ok. 200 g)
Miód, sól, cukier, smalec, kakao podgrzewać w rondelku o grubym dnie. Gdy smalec i cukier całkowicie się rozpuści dodajemy przyprawę do piernika. Nie gotujemy masy. Całość odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę przekładamy do większego naczynia i dodajemy sodę ( śmietana się spieni). Do masy miodowej dodajemy śmietanę z sodą, napar z kawy, żółtka i mąkę – wyrabiamy ciasto przez chwilę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy w trzech porcjach do ciasta – mieszamy ręcznie!
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem.
Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Upieczony piernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy piernik na 4 placki. Dwa placki smarujemy powidłami, na środkowy placek wykładamy rozwałkowany marcepan. Gdyby marcepan podczas wałkowania się kleił możecie podsypywać go cukrem pudrem.
Piernik możecie polać czekoladą, można posypać go cukrem pudrem, lub zostawić bez dodatków.
Piernik nadaje się do jedzenia na drugi dzień (jest miękki), ale lepszy będzie jak zawiniecie go na 3-4 dni w folię spożywczą żeby smaki się „przegryzły”.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.