Pierniczki pepparkakor

Naprawdę fajny przepis na pierniczki. Prosty, nie wymaga leżakowania, ciasto daje się bardzo cienko wałkować. Pierniczki nie odkształcają się podczas pieczenia. Specjalnie odcisnęłam na pierniczkach stempelek żeby Wam pokazać, że pierniczki idealnie zachowują swój kształt w czasie pieczenia. W przepisie jednym ze składników jest smalec, nie bójcie się go użyć :). W pierniczkach jest niewyczuwalny, a ciasto bardzo zyskuje na smaku i konsystencji.

Ja z pierniczków przygotowałam świąteczną dekorację.

pierniczki łańcuch_nm1 

Pierniczki pepparkakor

 

5 szklanek mąki

1 szklanka melasy trzcinowej

1/2 szklanki cukru kryształu

1/4 szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

200 g smalcu

5 łyżek przyprawy do piernika

2 jajka

 

W rondelku podgrzewamy smalec, cukier i melasę. Podgrzewamy do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści. Do ciepłej masy wsypujemy przyprawę do piernika i dobrze wszystko mieszamy.

W misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Mikserem na wolnych obrotach mieszamy mąkę z letnią masą. Po dodaniu połowy masy z melasą dodajemy po jednym jajku i gdy jajka połączą się z ciastem dodajemy resztę masy. Ciasto jest gęste i mocno się klei. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do lodówki (wystarczy na 2-3 godziny, ale może też leżeć w lodówce całą noc).

Z ciasta odcinamy niewielkie porcje i cienko wałkujemy. Ciasto da się bardzo cienko rozwałkować. Możecie wałkować ciasto bezpośrednio na pergaminie i wybierać spomiędzy pierniczków skrawki ciasta. Pergamin z pierniczkami zsuwamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-8 minut.

Pierniczki możecie dowolnie polukrować.

Ja wycięłam z ciasta piernikowe ludziki, słomką do napojów zrobiłam (przed pieczeniem) dziurki i przez powstałe otwory przeciągnęłam tasiemkę. Z pierniczków powstał piernikowo-ludzikowy łańcuch, który możecie wykorzystać jako świąteczną dekorację.

 

Wydrukuj przepis

pierniczki łańcuch_nm2

10 komentarzy

  1. 4 grudnia 2014 o 09:19

    Świetnie wyglądają i te wzorki urocze :)

  2. Anna
    4 grudnia 2014 o 15:20

    Wyglądają wspaniale! W tym roku planuję upiec piernikowe ludziki, zapakować w celofan i podarować jako słodkie dodatki do głównych prezentów. Pytanie tylko, czy melasę można czymś zastąpić? A jeśli nie, to gdzie można ją dostać? Jak też wygląda kwestia świeżości tych pierniczków? Pozdrawiam serdecznie! :-)

    • Ania
      4 grudnia 2014 o 21:34

      Melasę buraczaną można kupić np. w Lidlu – ale ta buraczana ma dla mnie zbyt intensywny smak. Melasę trzcinową dostaniesz w marketach typu Auchan. Pierniczki przechowujemy w puszkach metalowych, długo zachowują świeżość.

  3. 4 grudnia 2014 o 16:57

    jak uroczo się prezentują :)

  4. śliczne, nie wiem czy u mnie długo by powisiały na choince ;-)

  5. 4 grudnia 2014 o 21:17

    zachwycające

  6. Justyna
    4 grudnia 2014 o 22:48

    Gdzie można zakupić takie cudne foremki ?

  7. 9 grudnia 2014 o 08:29

    Oj, jakie one cudowne są! Piękna dekoracja Aniu! :)

  8. artystyczny nieład
    20 grudnia 2014 o 13:04

    Aniu,
    Czy pierniczki są twarde po upieczeniu?

    • Ania
      20 grudnia 2014 o 17:44

      One są chrupiące, takie jak herbatniki. Jak poleżą 2-3 dni – nie w puszce – to miękną.

Leave reply

*

Back to Top