TA mikstura to nieodłączny atrybut zimowych wieczorów. Przepis na miksturę podała chyba (?) Joanna M. na moim ulubionym forum. Jeżeli się mylę to nie bijcie!!! :). Mikstura jest super dodatkiem do herbaty, zapobiega przeziębieniom, rozgrzewa i pysznie smakuje :).
3/4 litra płynnego miodu
2 cytryny (najlepiej niepryskane)
1 duży kawałek świeżego imbiru
Cytryny dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Imbir płuczemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plastry. Do miodu stopniowo dodajemy plastry cytryny i imbiru. Ja każdy plasterek, z pomocą plastikowej łyżki, dokładnie zatapiam w miodzie. Słoik z miodem dokładnie zakręcamy i odwracamy na pół godziny „do góry nogami” to sprawi, że imbir i cytryny idealnie otoczy miód co jest ważne, bo w przeciwnym razie te części cytryny, które nie będą pokryte miodem są narażone na zepsucie. Miksturę przechowujemy w lodówce.
Na bank dziś robię:)
Najpierw pomyślałam, że w słoiku są ogórki. Uff :P
Trafiłam na Twojego bloga zupełnie przypadkowo i… jestem zachwycona! <3 ale masz tutaj duuuuuuuużo smakowicie wyglądających zdjęć :) Uwielbiam takie zimowe herbatki, więc Twój przepis zapewne mi się przyda i to niebawem :)
Cudowna jest ! Idealna na rozgrzanie. To ja poproszę, bo mi zimno.
Jakbyś nie mieszkała na drugim końcu Polski to bym przybyła z miksturą na herbatkę :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki