Likier czekoladowy

Dzisiejszy wpis przeznaczony jest wyłącznie dla dorosłych :).  Pyszny likier kawowy, którego smak możecie zmodyfikować dodając cynamonu lub przyprawy korzennej. Idealny do popołudniowej kawy. Kremowy, czekoladowy, pyszny!

likier czekoladowy_nm3

 

Likier czekoladowy

 

6 żółtek

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki cukru kryształu

200 ml mleka skondensowanego ( niesłodzonego)

200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

1/2 litra czystej wódki

 

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Mleko z cukrem kryształem doprowadzamy do wrzenia w niewielkim rondelku. Gotujemy na wolnym ogniu aż 1/3 płynu odparuje. Zestawiamy rondelek z ognia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do ciepłego mleka. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy ją do masy żółtkowej. Czekoladę wlewamy stopniowo, cienkim strumieniem. Gdy składniki dobrze się połączą wlewamy stopniowo alkohol.

Likier przelewamy do butelki i odstawiamy na noc do lodówki. Likier w lodówce zgęstnieje.

Do likieru możecie dodać przyprawę korzenną lub cynamon, jeżeli chcecie otrzymać bardziej świąteczną wersję trunku.

 

Wydrukuj przepis

likier czekoladowy_nm1

4 komentarze

  1. 14 grudnia 2014 o 11:41

    Mogłabym zacząć testowanie od śniadania:)

  2. 14 grudnia 2014 o 23:00

    Boski!
    Zdjęcia przepiekne. Pozdrowienia Aniu :)

  3. Agnieszka
    17 grudnia 2014 o 21:26

    Zrobiłam! Jako ślepok kupiłam mleko słodzone co prawda, ale pominęłam cukier kryształ i dodałam skórki pomarańczowej. Teraz część trudniejsza – nie wypić tego co się na prezenty zrobiło:P

    • Ania
      18 grudnia 2014 o 01:03

      Ciężko wytrwać :). W mojej butelce coraz mniej likieru :)

Leave reply

*

Back to Top