- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Deser z tapioki i mango

Posted By Ania On 4 czerwca 2015 @ 05:55 In bez pieczenia,desery,z owocami | 4 Comments

Tapioka chyba na dobre zagości w mojej kuchni. W połączeniu z mlekiem kokosowym smakuje pysznie! Dzisiejsza wersja deseru został wzbogacona o mus z mango. Idealny deser na letnie dni.

deser z tapioka i mango_nm4

 

Deser z tapioki i mango

 

1 puszka mleka kokosowego

1 dojrzałe mango

1/4 szklanki drobnej tapioki

1/4 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka pasty (lub esencji) waniliowej

1 łyżka soku z cytryny
 

Mleko kokosowe przelewamy do rondelka i wsypujemy tapiokę. Odstawiamy na godzinę, żeby ziarenka tapioki się namoczyły. Po tym czasie dodajemy cukier i wanilię. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Podczas gotowania kuleczki tapioki staną się miękkie i przezroczyste, a deser zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Mango obieramy, odkrawamy plaster. Plaster kroimy na małe kosteczki. Pozostałe mango pozbawiamy pestki i miksujemy blenderem na gładki mus. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny.

Nakładamy deser do pucharków lub małych szklaneczek. Na dno nakładamy warstwę musu, a następnie masę kokosową z tapioką. Wierzch dekorujemy mango pokrojonym w kostkę.

Mój przepis na deser z tapioki i mango znajdziecie też w nowym wydaniu magazynu Westwing.

 

deser z tapioka i mango_nm3

deser z tapioka i mango_nm1

deser z tapioka i mango_nm2

 

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.