- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Deser z tapioką i malinami

Posted By Ania On 17 maja 2015 @ 17:14 In bez pieczenia,desery,z owocami | 3 Comments

Oj, naczekała się tapioka długo zanim wylądowała w garnku :). W końcu kupiłam mleko kokosowe i przygotowałam deser. I zastanawiam się dlaczego tak długo zwlekałam, bo tapioka jest naprawdę pyszna! Ugotowana w mleku kokosowym zamienia się w miękkie, przezroczyste kuleczki. Uzależnia! :)

deser z tapioką i malinami_nm1 

DESER Z TAPIOKĄ I MALINAMI

 

1 puszka mleka kokosowego

1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych)

1/4 szklanki drobnej tapioki

1/4 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka pasty (lub esencji) waniliowej

 

Mleko kokosowe przelewamy do rondelka i wsypujemy tapiokę. Odstawiamy na godzinę, żeby ziarenka tapioki się namoczyły. Po tym czasie dodajemy cukier i wanilię. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Podczas gotowania kuleczki tapioki staną się miękkie i przezroczyste, a deser zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Maliny miksujemy blenderem na gładki mus. W przypadku użycia malin mrożonych dobrze jest dodać do malin 2-3 łyżki gorącej wody wtedy maliny łatwiej się zmiksują. Mus malinowy łączymy z mlekiem kokosowym i tapioką.

Nakładamy deser do pucharków lub małych szklaneczek, dekorujemy świeżymi malinami i listkiem mięty.

 

deser z tapioką i malinami_nm2

deser z tapioką i malinami_nm3

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.