Lemon Curd w nowej odsłonie. Biały, rafinowany cukier zastąpiłam brązowym cukrem trzcinowym. Brązowy cukier sprawił, że Lemon Curd nabrał złocistego, karmelowego koloru i delikatnie miodowego posmaku.
2 duże cytryny
1 szklanka brązowego cukru trzcinowego
100 gramów masła
4 duże żółtka
1/2 szklanki soku z cytryny
szczypta soli
Z jednej cytryny zetrzeć skórkę (tylko żółtą warstwę). Z dwóch cytryn wyciskamy sok – powinno go być ok. 1/2 szklanki. W niewielkim rondelku łączymy żółtka z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i skórkę cytrynową. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do chwili gdy masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło (pokrojone w niewielką kostkę), mieszamy aż masa będzie kremowa i gładka. Gdy krem zacznie się gotować od razu zdejmujemy rondelek z ognia, przecedzamy krem przez sitko i przekładamy do słoiczka. Krem w słoiczku, po schłodzeniu w lodówce, zgęstnieje.
Krem trzymamy w lodówce, można przechowywać go kilka dni.
Uwielbiam go :) nigdy nie robiłam sama, ale widać, że konsystencja idealna!
Cóż za piękny kolorek!
:)
Gdzie można dostać takie pojemniczki ? :) Albo te wyższe na smoothie ?
Słoiczki, które „występują” u mnie najczęściej na zdjęciach to słoiczki firmy WECK. Są do kupienia w sklepach internetowych. Niestety, nie są tanie.
Czy taki krem mozna zawekowac w sloiku?
Nigdy nie wekowałam kremu, ale myślę, że pasteryzacja przedłuży trochę jego trwałość.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki