Zamiast kupnych dekoracji, plastikowych pisanek i kurczaków zachęcam do przygotowania dekoracji z ciasta. Baranki i kwiatki z ciasta drożdżowego wyglądają naprawdę uroczo :)
składniki na 300 g surowego ciasta
80 ml mleka
190 g maki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 jajo i 1 żółtko
30 g masła
15 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
Z łyżki mąki, łyżki cukru, drożdży i letniego mleka przygotowujemy rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie łączymy go z mąką w dużej misce. Masło roztapiamy. Do masła dodajemy resztę cukry, sól, jajko i żółtko. Masę maślano jajeczną dodajemy do mąki wymieszanej z zaczynem. Ciasto można wyrabiać mikserem. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy baranki, kwiatki i inne dowolne kształty (baranka formowałam ręcznie, kwiatki wycinałam foremką do ciastek). Do uformowanych ozdób mocujemy patyczek. Wierzch smarujemy żółtkiem i pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni do zrumienienia.
Hehe, rewelka!
cudne!:)
Nie sądziłam, że baranka tak łatwo można zrobić :) Te zdjęcia mnie natchnęły, żeby zrobić ciasto z dziećmi, ponabijać na patyczki i ozdobić stół wielkanocny. Skoro to takie proste…
No cudo!!! a ten kwiatek to w ogóle przepiękny i zdjęcia śliczne! :)
Śliczne! Znakomity pomysł na Wielkanoc
Beata
Jejku, cuuuudne!!! :))
Wesołych Swiąt Aniu!:))
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !
Zycze Ci i calej Twojej rodzinie wspanialych, radosnych Swiat Wielkanocnych:))
rzeczywiscie cudne, ze tez ja tu nie zajrzalam przed swietami…
Ja też Wam życzę Wesołych Świąt, dużo radości i wspaniałych osiągnięć kulinarnych :)
Dziękuję, że mnie odwiedzacie, bardzo to miłe :)
I jeszcze muszę się pochwalić, że nasza rodzina powiększyła się o słodką małą kotkę Tosię :)
Żałuję, że nie znalazłam Twojego bloga przed świętami…dopiero od niedawna interesuję się różnymi blogami… ja mam haftowany i kulinarny też ale tam nic nie ma … mam nadzieję, że to się zmieni. Jestem na haftyuli.blox.pl Pozdrawiam Ula
rewelacyjne przepisy, zdjęcia i szata graficzna bloga :) brawo!
Mam nadzieje ze wpisy będą regularne- to na pewno bede częstym gościem :)
Dziękuję za twoje pyszne przepisy z których z przyjemnością korzystam. Dlatego że lubię tu wpadać i zawsze można coś fajnego znalezć to wyróżniłam to miejsce u siebie na blogu. Serdecznie zapraszam i pozdrawiam.
Gdzie jesteś tak długo ??
Ściągnęłaś mnie chyba myślami. Jestem, jestem tylko ciągły niedoczas. W sobotę ważny egzamin, w domu nowy mieszkaniec – mała kotka Tosia, w obróbce kuchennej – przetwory. Wczoraj właśnie myślałam, że trzeba się zabrać do roboty :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki