- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Bułeczki drożdżowe z czereśniami

Posted By Ania On 5 lipca 2009 @ 23:04 In drożdżowe,pieczywo,z owocami | 7 Comments

Odrywane bułeczki drożdżowe. Nie bardzo słodkie. Doskonałe aby wypełnić je sezonowymi owocami. Ja wybrałam czereśnie ale można wykorzystać dowolne owoce, powidła, nutellę – co kto lubi.

drozdzowe czeresniowe4

 

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEREŚNIAMI

 

3 szklanki mąki

3 jajka

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki śmietany

4 dag świeżych drożdży

1/2 szklanki ciepłego mleka

szczypta soli

wydrylowane czereśnie

 

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże łączymy ze śmietaną i dokładnie rozcieramy. Mąkę z solą przesiewamy przez sito. Do miski wbijamy całe jajka i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Rozpuszczoną margarynę łączymy z mlekiem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo pozostałe składniki – na przemian mokre i suche. Wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat oprószony mąką. Wałkujemy je na grubość 1 – 1,5 cm. Z ciasta, przy użyciu szklanki, wycinamy koła. Na środek kładziemy czereśnie – jeżeli bułeczki są małe to po 1 sztuce, jeżeli formujemy duże bułki to po 2 sztuki. Zawijamy bułeczki i układamy w foremce zlepieniem do dołu.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli bułeczki są duże to zwiększamy czas pieczenia. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Gorące bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto można przygotować wieczorem i wsadzić na noc do lodówki. Wyjmujemy z lodówki godzinę przed formowaniem bułeczek.

Z tych proporcji wychodzą 24 małe bułeczki.

 

drozdzowe czeresniowe3

drozdzowe czeresniowe2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.