- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Placek drożdżowy z cynamonem

Posted By Ania On 8 lipca 2009 @ 14:31 In drożdżowe | 4 Comments

Prosty w przygotowaniu, pachnący cynamonem, drożdżowy placek.  Aby nie był nudnym, typowym drożdżowym plackiem zmieniłam trochę sposób umieszczenia go w formie. Ciasto nie wymaga krojenia, a odrywane od siebie kawałki ciasta oddziela cynamonowo-cukrowa posypka.

drozdzowe z cymanonem2 

PLACEK DROŻDŻOWY Z CYNAMONEM

 

200 ml mleka

60 dag mąki pszennej

5 dag świeżych drożdży

5 dag masła

1/4 szklanki cukru

1 jajko

szczypta soli

 
posypka cynamonowa:

1/4  szklanki cukru

2 łyżeczki cynamonu

 

Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Połowę mąki siekamy z tłuszczem na drobne okruszki. Do miski wsypujemy mąkę posiekaną z tłuszczem, sól, jajko, cukier i mleko z drożdżami. Wszystko wyrabiamy mikserem stopniowo dosypując resztę  mąki. Mąkę dosypujemy do chwili aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Wykładamy ciasto na blat i chwile jeszcze wyrabiamy podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Wałkujemy na grubość 1,5 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsypujemy cukrowo-cynamonową posypkę i lekko ją wklepujemy. Ciasto dzielimy na pół i składamy układając jedną część na drugiej tak aby część ciasta bez posypki przylegała do części z posypką. Czynność składania powtarzamy dwa razy. Przy składaniu ciasta nie dociskamy warstw aby ciasto łatwo się oddzielało po upieczeniu.  Złożone ciasto tniemy na kwadraty i układamy pionowo w foremce. Doskonale nadaje się do tego keksówka. Ja jednak użyłam okrągłej glinianej formy o średnicy 25 cm, a ciasto pokroiłam na prostokąty. Kawałki ciasta ułożyłam w formie promieniście, dokładając prostokąty dłuższą krawędzią do dna formy. Ułożone w formie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu ciasta nie trzeba kroić, kawałki ciasta łatwo oddzielają się w miejscu gdzie posypaliśmy ciasto cukrowo – cynamonową posypką.

 

drozdzowe z cynamonem1


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.