- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Muffiny porzeczkowe z likierem amaretto

Posted By Ania On 4 czerwca 2007 @ 22:09 In muffiny i babeczki,z owocami | No Comments

muffins-porzeczkowe-001.jpg
 

MUFFINY PORZECZKOWE Z LIKIEREM AMARETTO

 

2 1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek cukru

4 łyżki likieru amaretto

szczypta soli

1/2 kostki masła

2 całe jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka porzeczek

 

W jednej misce połączyć suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać mleko, likier amaretto i roztopione masło. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, w cieście mają pozostać grudki. Dodać porzeczki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić. Każdą muffinkę posypać szczyptą cukru. Piec 20 25 minut w temperaturze około 200 stopni.

Muffinki są mało słodkie więc jeśli ktoś lubi słodkie ciasta to powinien zwiększyć ilość cukru tym bardziej, że porzeczki nadają muffinkom kwaskowy smak.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.