Batoniki orzechowo – migdałowe

Nie chciało mi się ostatnio nic piec więc postanowiłam przygotować coś słodkiego nie wymagającego uruchamiania piekarnika.  Wybrałam batoniki orzechowo – czekoladowe.  Po przeglądnięciu kilku przepisów doszłam do wniosku, że żaden tak do końca mi nie odpowiada więc po połączeniu kilku receptur w jedną wyszły całkiem niezłe batoniki. Spód jest kruchy i chrupiący, a smakują zupełnie jak snickersy. Polecam dla orzeszkojadów :)

batoniki orzechowe 2

 

BATONIKI ORZECHOWO – MIGDAŁOWE

 

50 g masła

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka masła orzechowego

1 szklanka pokruszonych krakersów

1 szklanka płatków migdałowych

Na polewę:

1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

 

W rondelku roztapiamy masło. Do masła dodajemy cukier puder. Gdy cukier się rozpuści dodajemy masło orzechowe i mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita. Odstawiamy rondelek z ognia. Krakersy kruszymy – ja wsypałam krakersy do worka i zgniotłam ciastka rękami. Do gorącej masy orzechowej wsypujemy krakersy, mieszamy przez chwilę aż okruszki dobrze się połączą z masą. Na końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy już bardzo krótko i ostrożnie aby płatki migdałowe nie połamały się za bardzo.

Naczynie o wymiarach 15 x 15 cm wykładamy folią spożywczą – to umożliwi łatwe wyjęcie batoników z formy. Masę wykładamy na folię i porządnie dociskamy wygładzając powierzchnię. Masę wkładamy do lodówki, do całkowitego wystudzenia. Gdy masa jest zimna rozpuszczamy, w kuchence mikrofalowej, czekoladę (można też czekoladę rozpuścić na parze). Gorącą czekoladą smarujemy wierzch masy i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie kroimy na kwadraty lub prostokąty. Batoniki przechowujemy w lodówce ale wyjmujemy je około 20 minut przed podaniem.

 

Wydrukuj przepis

batoniki orzechowe1

27 komentarzy

  1. 8 września 2009 o 06:03

    Smakowite sztabki złota, chętnie bym się wgryzła. Pozdrawiam

  2. 8 września 2009 o 07:08

    Wygladaja rewelacyjnie :)

  3. 8 września 2009 o 07:30

    Piękne batoniki! Muszą być przepyszne. Tak cudnie je prezentujesz, ze z chęcią sięgnęłabym po jednego, no… może dwa ?

    Pozdrawiam!:)

  4. Ania
    8 września 2009 o 07:33

    Majanko bierz trzy :)
    Przepis jest prosty, batoniki szybko się robi – zachęcam do wykonania :)

  5. 8 września 2009 o 07:35

    U, cudne zdjęcia. :-) Choć najbardziej jestem pod wrażeniem tego jak ładnie je pokroiłaś, mi się nigdy nie udaje niczego tak ładnie pokroić. :-)

  6. 8 września 2009 o 08:19

    Wow! Jestem pod ogromnym wrażeniem. Zapisuje przepis :)

  7. Ania
    8 września 2009 o 08:27

    Tajemnicą ładnego pokrojenia jest ostry nóż i to żeby batoniki kroić jak mają temperaturę pokojową, a nie tuż po wyjęciu z lodówki – wtedy czekolada się nie łamie pod naciskiem noża.

  8. 8 września 2009 o 09:14

    są idealne
    uwielbiam masło orzechowe, mogę je wyjadac łyżeczką ze słoika, jest cudowne
    a gdy do tych orzechowych smaków dodac jeszcze czekoladę,
    ach :)

  9. 8 września 2009 o 10:23

    Od pewnego czasu kusza mnie takie batoniki, a te wyglądają po prostu zjawiskowo :)

  10. 8 września 2009 o 12:18

    Masło orzechowe + krakersy + migdały brzmi bardzo kusząco :)

  11. zawszepolka
    8 września 2009 o 12:37

    Ale kuszące zdjęcia!!!!
    Mniam!
    Ich smak musi powalać na obie łopatki ;) Jakbym miała cztery to bym została powalona na wszystkie za jednym zamachem!

    Pozdrawiam :)))

    Polka

  12. 8 września 2009 o 13:19

    wow :) fajne, aż szkoda, że właśnie wylizałam do zera nasz słoik po maśle orzechowym ;p

  13. 9 września 2009 o 06:45

    Wczoraj zrobiłam to złote cudo, połączenie krakersów,masła orzechowego i cukru to wybuchowa mieszanka smaków. Niestety zrobiłam w większej formie,więc batony wyszły mi trochę płaskie.

  14. Kasiek
    24 września 2009 o 18:42

    rozłożyłaś mnie na łopatki :O jakbyś kiedyś robiła to daj znać przyjadę ekspresem :d

  15. Monica
    29 września 2009 o 18:01

    Wyszły świetne. :D Nawet wyglądają tak samo. :D

  16. 30 września 2009 o 22:03

    Aniu :) jak sie z Toba skontaktowac? Moze sie nie popisalam, ale nigdzie na Twoim blogu nie znalazlam “kontakt”u. Bedziesz tak mila i napiszesz do mnie? Pozdrawiam!

    • Ania
      1 października 2009 o 08:34

      odpisałam na maila :)

  17. Rakan
    2 lutego 2010 o 23:04

    Zrobiłem, spróbowałem, są genialne, dziękuję za przepis. Drugi raz zrobiłem z białą czekoladą, wyszły bardzo ciekawie :) Pozdrowienia.

  18. Martyna
    20 maja 2010 o 18:25

    Zrobiłam, ale jeszcze nie spróbowałam – się chłodzi :-) ciekawa jestem jaki będzie efekt końcowy, ale zapowiada się rewelacyjnie :)

  19. 17 sierpnia 2010 o 08:05

    Pięknie wyglądają Twoje batoniki, są idealne po prostu :)

  20. Darka2b
    11 kwietnia 2011 o 09:27

    Witaj. Mam pytanko – jak myślisz, można te batoniki zamrozić? Bo chciałam je zrobić na święta, ale już w tym tygodniu, bo potem nie mogę.

    • Ania
      11 kwietnia 2011 o 10:48

      Nie mroziłam nigdy tych batoników. Ale spróbuj, do odważnych świat należy :) I koniecznie powiedz jak się zachowają po rozmrożeniu :)

  21. Darka2b
    11 kwietnia 2011 o 21:04

    To po świętach napiszę jak się udał eksperyment. Pozdrawiam!

    • Ania
      12 kwietnia 2011 o 05:08

      Koniecznie ! :)

  22. Darka2b
    5 maja 2011 o 17:30

    Można je mrozić :)

  23. 5 maja 2011 o 17:42

    o to super :) dziękuję, że pamiętałaś :)

  24. 10 czerwca 2011 o 22:53

    Rewelacja!!!

Leave reply

*

Back to Top