Kruchością przypominają herbatniki Petitki, smakiem okrągłe ciasteczka korzenne . Proste w przygotowaniu. Zarówno surowe ciasto jak i gotowe ciasteczka nadają się do dłuższego przygotowania. Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart.
3 szklanki mąki
½ łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli
1 szklanka miękkiego masła
1 ½ szklanki brązowego cukru (ciemnego)
2 duże jajka
2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1 ½ sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki sproszkowanych goździków
¼ szklanki płatków migdałowych
W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Masło i cukier na puszystą masę, mikserem na średniej prędkości. Zmniejszyć prędkość, dodać jajka i przyprawy. Dodawać mąkę w trzech porcjach. Ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce co najmniej 1 ½ godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 5 cm, ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym ciastku ułożyć 3 – 4 płatki migdałowe. Płatki lekko wcisnąć w ciastko. Przed pieczeniem włożyć blachę z ciastkami na 5 minut do lodówki.
Ciasto zawinięte w folię można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Bardzo ciekawie wyglądają te ciasteczka:)
Cudowne! I bardzo „ksiazkowe” zdjecie :)
Wygladaja cudownie! Musza tez byc wysmienite – na pewno warto wyprobowac :)
korzenne smaki na jesień
lubię
Śliczniutkie są! Jakie delikatne, boskie! Muszą smakować wyśmienicie, a ja lubię korzenne ciasteczka :)
Ciasteczka im mniejsze tym fajniejsze :) Będą w sam raz do świątecznej kawy :)
These look so beautiful and delicate, the perfect partner with a cup of tea :)
ciao!! splendidi e deliziosi questi biscotti! complimenti!
Beautiful!
Piekne te ciasteczka i ich zdjecie.
Oczywiscie do wyprobowania :)
wyglądają smakowicie :D
jaka ladna i smakowita kompozycja na zdjeciu :)
Thin, crispy and tasty!
Bardzo mi się podobają i pierniczki i zdjęcie. Wszystkie zdjęcia z resztą na Twoim blogu są bardzo ładne.
Są super. :D Jak dla mnie ciut za słodkie. No i płatki migdałowe nie chciały się przyklejać do ciastek, więc pokruszyłam je i wgniotłam w ciasto. Mniam! BARDZO AROMATYCZNE. ;)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki