- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Herbatniki korzenne z płatkami migdałowymi
Posted By Ania On 17 października 2009 @ 19:50 In ciasteczka | 15 Comments
Kruchością przypominają herbatniki Petitki, smakiem okrągłe ciasteczka korzenne . Proste w przygotowaniu. Zarówno surowe ciasto jak i gotowe ciasteczka nadają się do dłuższego przygotowania. Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart.
3 szklanki mąki
½ łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli
1 szklanka miękkiego masła
1 ½ szklanki brązowego cukru (ciemnego)
2 duże jajka
2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1 ½ sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki sproszkowanych goździków
¼ szklanki płatków migdałowych
W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Masło i cukier na puszystą masę, mikserem na średniej prędkości. Zmniejszyć prędkość, dodać jajka i przyprawy. Dodawać mąkę w trzech porcjach. Ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce co najmniej 1 ½ godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 5 cm, ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym ciastku ułożyć 3 – 4 płatki migdałowe. Płatki lekko wcisnąć w ciastko. Przed pieczeniem włożyć blachę z ciastkami na 5 minut do lodówki.
Ciasto zawinięte w folię można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.