Rurki piekłam jakiś czas temu ale długo nie mogły się doczekać publikacji. Wymagają trochę zaangażowania ale efekt końcowy wynagradza monotonność nawijania wąskich pasków ciasta na metalowe rurki. Moje foremki „rurkowe” mają zaledwie 6 cm długości ale przez to rurki są bardzo zgrabne i eleganckie :) . Na zdjęciu nie wyglądają na takie malutkie ale leżą na mini paterze :)
3 szklanki mąki
200 g masła
2 jajka
1 żółtko
250 ml śmietany
szczypta soli
białko do smarowania ciasta
cukier kryształ do obtaczania
Z mąki, masła, jajka, żółtka, śmietany i soli zagniatamy szybko kruche ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny. Foremki lekko natłuszczamy przed pierwszym pieczeniem. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski szerokości 1,5 – 2 cm. Paski ciasta nawijamy na foremki. Wierzch rurek smarujemy białkiem rozmieszanym z łyżką wody i posypujemy cukrem. Cukier lekko dociskamy dłonią żeby dobrze się trzymał na cieście. Układamy rurki na blasze i pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Nie podaję czasu pieczenia bo zależy on od wielkości foremek.
Gdy rurki lekko przestygną usuwamy foremki. Zimne rurki nadziewamy dowolnym kremem albo bitą śmietaną. Przy nadziewaniu trzeba uważać bo rurki są bardzo kruche i delikatne.
przepysznie wygladaja!!zjadlabym z checia taka piekna rurke :)
Pozdrawiam :)
Piękne rurki. Niedawno zakupiłam foremki do rurek więc pewnie niedługo wypróbuję:)
Są piękne! Wspaniałe rureczki i nadziane pysznym kremem muszą smakować cudnie:)
PozdrówkI!
Pieknie wypieczone ciasto i swietnie zwiniete ruki!
Oj chce kilka!
gorgeous photographs…
These are beautiful and I want to make some, but I don’t know the type of molds or tubes to use.
Could you send me a link to a photo of the tubes, please?
Wow, jakie to piękne i poproszę z bitą śmietaną.
Niesamowicie piękne Ci wyszły. Takie równiutkie. Ależ muszą być pyszne :)
Pozdrawiam
Hello Ania!
FANTASTIC!! Yummi,yummi
Kristie
śliczne…!!!!! ja też poproszę jedną;):)
Mam foremki na rurki już duzo lat… cały czas leżą nierozpakowane ;) Twoje sa tak piękne, że chyba w koncu i ja się skuszę.
Hi
I hope you can post a picture of the mold. Tks.
Bardzo smakowicie wyglądają. Zdjęcie przepiękne :D
Ale śliczne rurki, jeśli mają 6cm to faktycznie muszą być delikatne i kruchutkie, bajka
Pozdrawiam!
I make a similar hungarian pastry at Christmas that we call Lady Locks. I use seasoned (oiled and backed in low temp oven for few hours, similar to cast iron) round cloths pins. You have to remove the pastry from the cloths pin asap after taking them out of the oven or they will crumble if left to cool on the pin. I then fill them with a creamy sweet whipped filling. These are a family and freinds favorite gift for the holidays.
Sue
wow complimenti!! una meraviglia!!!
Piękne zdjecia, Aniu! Dawno u CIebie nie byłam i teraz chłonę to wszystko…
So beautiful!
Wyszły cudnie, ten smak pozostanie na długo w pamięci- to teraz moje ulubione ciasteczka- no i całej rodzinki i znajomych. Pychotka !!!!
Wyglądają oszałamiająco! Nie zważałabym na ilość kalorii i pochłaniała jedną za drugą, zwłaszcza że każdą można nadziać innym kremem :)
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :)
faktycznie wyglądają genialnie. Ja do dziś pikę rurki z maminego przepisu nawijając je.. na fiolki po aromatach ;-)
a ja mam takie male pytanie jaki krem do nich zrobiłaś? i faktycznie wygladaja bardzo apetycznie bedę je dziś robic
Zwykle robię waniliowy albo czekoladowy na budyniu, ale możesz dać też bitą śmietanę.
Rurki są megaproste w przygotowaniu. Tylko szukanie foremek nie jest już takie łatwe. No ale jak się znajdzie to sama przyjemność pieczenia i doboru nadzienia :)
Witam.Dziękuję za super przepis na przepyszne rurki :)Schodzą jak świeże bułeczki.Wszyscy są zachwyceni.Jeszcze raz dziękuję i proszę o więcej :)
mam identyczne ,,foremki”
co oznacza, że niedługo je zrobię ^^
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki