- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Makowiec na biszkopcie

Posted By Ania On 7 marca 2010 @ 22:20 In ciasta | 18 Comments

Bardzo fajny pomysł na makowiec. Piecze się go “do góry nogami”  i waśnie taki sposób pieczenia sprawia, że biszkopt jest bardzo lekki, puszysty i idealnie wyrośnięty. Przepis bazowy pochodzi z gazetki Ciasta Domowe, ten który podaję jest trochę zmodyfikowany.

 

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

 

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

5 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

500 g maku

3 jajka

1 szklanka cukru pudru

150 g masła

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

100 g siekanych orzechów

100 g płatków migdałowych

 

Mak sparzyć i zmielić. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy masło. Gdy składniki się połączą wsypujemy mak, orzechy oraz dodajemy miód i olej. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.

Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makowa i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

W czasie gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt.

Z białek ubijamy sztywna pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

Po upieczeniu odwracamy ciasto “do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.