- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Westfalskie ludziki z ciasta drożdżowego
Posted By Ania On 13 marca 2010 @ 09:53 In drożdżowe | 17 Comments
Przeglądając stare gazetki kulinarne (Ciasta Domowe Nr 60) natknęłam się na takie fajne ludziki. Przepis na ciasto zmodyfikowałam zdecydowanie. Ciasto jest elastyczne, nie klei się do rąk i doskonale nadaje się do wypieku ludzików. Bardzo lubię takie zabawy z drożdżowym ciastem :).
400g mąki pszennej (ja dałam chlebową typ 850)
3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody (w tej misce, w której będziemy zarabiać ciasto). Dodajemy 2 łyżki mąki i cukier. Gdy płyn lekko się spieni dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość ponownie je zarabiamy. Używając wyobraźni lepimy z ciasta ludziki :). Nie czekamy aż ciasto wyrośnie, smarujemy je żółtkiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż będą bardzo rumiane.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.