- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Westfalskie ludziki z ciasta drożdżowego

Posted By Ania On 13 marca 2010 @ 09:53 In drożdżowe | 17 Comments

Przeglądając stare gazetki kulinarne (Ciasta Domowe Nr 60) natknęłam się na takie fajne ludziki. Przepis na ciasto zmodyfikowałam zdecydowanie. Ciasto jest elastyczne, nie klei się do rąk i doskonale nadaje się do wypieku ludzików. Bardzo lubię takie zabawy z drożdżowym ciastem :).

 

LUDZIKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

 

400g mąki pszennej (ja dałam chlebową typ 850)

3/4 szklanki letniej wody

1/4 szklanki oliwy

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki suchych drożdży

 

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody (w tej misce, w której będziemy zarabiać ciasto). Dodajemy 2 łyżki mąki i cukier. Gdy płyn lekko się spieni dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość ponownie je zarabiamy. Używając wyobraźni lepimy z ciasta ludziki :). Nie czekamy aż ciasto wyrośnie, smarujemy je żółtkiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż będą bardzo rumiane.

 



Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.