Mazurki ze względu na swą nadmierną słodycz nie są moim ulubionym ciastem. Ale co to za Wielkanoc bez mazurka :). Po przeglądnięciu kilku przepisów zrobiłam, średnio słodkie, migdałowo orzechowe nadzienie. Nadzienie jest miękkie, wilgotne w środku, z lekko chrupiącą skorupką na wierzchu. Bazą do mazurka jest ciasto kruche z przepisu zamieszczonego w gazetce „Ciasta Domowe” (przepis nieco zmodyfikowałam).
Ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
85 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
100 g pokruszonych herbatników
120 g miękkiego masła
100 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
100 g mielonych orzechów
100 g płatków migdałowych
Mąkę z cukrem pudrem i solą wysypujemy na stolnicę. Do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki siekamy nożem aż utworzą się drobne grudki. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i ciastem wyklejamy średnią blaszkę. Ciasto dziurkujemy widelcem żeby podczas pieczenia nie powstały pęcherze powietrza. Pieczemy ciasto 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Masło ucieramy z połową cukru. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy żółtka, cynamon i kakao. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Do masy maślano – żółtkowej dodajemy orzechy, migdały i pokruszone herbatniki. Mieszamy do połączenia się składników i delikatnie (łyżką ! ) mieszamy z pianą z białek.
Nadzienie rozprowadzamy na podpieczonym kruchym spodzie. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 175 stopni i pieczemy 40 minut.
dodatek cynamonu musi tu pewnie działać cuda na kubki smakowe :)
Ja też nie jestem wielką miłośniczką mazurków, ale Twój wspaniale wygląda :) Z pewnością jest pyszny :)
Pozdrawiam :)
a ja mazurka chyba jeszcze nigdy nie jadłam…
Piękny mazurek!
A ja nadal nie wiem, na który się zdecydować.
Pozdrawiam:)
Cudny! I zdjecia bardzo urokliwe…
Pozdrawiam.
smakowicie wygląda, zdjęcia przepiękne :D
Zdjęcia tak świąteczne, tak urzekające, że aż nie wiem co powiedzieć, bo musiałabym chyba 1000 razy krzyknąć – „Cudne”! A sam pomysł na mazurek – doskonały. :)
Mazurek wygląda przepysznie, już czuję magię tych Świąt…
Wygląda bardzo zachęcająco. Jedno głupie pytanie mam: orzechy laskowe czy włoskie bo mam zamiar piec :)
Z włoskimi będzie bardziej wyrazisty smak, ja jednak, ze względu na alergię, używam wyłącznie orzechów laskowych.
Zrobiłam! Jest pyszny! Rzeczywiście w ogóle nie jest przesłodzony – wprost przeciwnie!
A ja zakasałam już rękawy i zabieram się za swojego pierwszego w życiu mazurka – według Twojego przepisu :) Wesołych Świąt!
koszyczki zrobione, keks w formie baby upieczony, a teraz wlasnie w piekarniku jest mazurek. Po raz pierwszy go pieke wiec z niecierpliwoscia czekam. A dodam ze jestem od czasu Bozego Narodzenia wierna bardzo fanka przygod kulinarnych p. Ani :) Zagladam tutaj bardzo czesto i te swieta jak i poprzednie Bozego Narodzenia sa w calosci z przepisow tej strony. Dziekuje za radosc gotowania i za przepiekne, wrecz poetyckie zdjecia!
U nas za oceanem juz blisko polnoc, a u Was zapewne juz swiateczne sniadania zachwycaja!
Radosnych i wyjatkowych Swiat Wielkiej Nocy!
Mam nadzieję, że wszystkie tegoroczne Wielkanocne wypieki się udały :) Życzę wszystkim odwiedzającym moją stronę Wesołych Świąt i sukcesów w kuchni.
Zrobiłam z orzechów włoskich bo akurat miałam nadmiar. Wyszedł naprawdę bardzo smaczny choć moje serce zdobył Twój keks, który też upiekłam. Dziękuję za przepisy i pozdrawiam :)
Przepyszne ciasto! Udal sie znakomicie, cala rodzina sie delektowala! Konieczna bedzie powtorka! Raz jeszce dzieki za prowadzenie tej strony i przepyszne przepisy!
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki