Od paru dni 'do poduszki’ podczytuję sobie książkę kucharską Marii Disslowej. Podczas lektury znalazłam kilka przepisów na wafle. Postanowiłam więc wygrzebać z zakamarków szafy waflownicę i oto są :) Wafelki. Słodkie i chrupiące. Jasne i złociste są zdecydowanie lepsze od tych bardziej wypieczonych. Na gorąco, tuż po wyjęciu z waflownicy można formować z wafelków różne kształty, dokładnie takie jak z wafli z tego przepisu. Można też między dwa wafle włożyć gałkę lodów – na zdjęciu wafelki z sorbetem malinowym.
300 g mąki pszennej
200 g cukru
1/4 litra mleka
3 żółtka
szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy, dobrze mieszamy aż składniki się połącza i ciasto będzie jednolite. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy wody. Odstawiamy ciasto na 10 – 15 minut. Rozgrzewamy waflownicę. Przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownice lekko smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka. Wafelki pieczemy na jasnozłoty kolor. Odkładamy do ostygnięcia. Jeżeli chcemy nadać wafelkom kształt miseczek, rożków lub rurek trzeba to zrobić dopóki wafelki są ciepłe. Po wystygnięciu wafle są twarde i chrupiące.
Super wyglada z tym sorbetem w środku:)))Musze i ja w końcu uzyć swojej waflownicy, bo kupiłam ją ponad rok temu, a ani razu nie uzyłam:))
Aniu, mam pytanie. Jak robisz masę do stroopwafels?
andzia-35 we wcześniejszych wpisach jest przepis na krówki migdałowe (wpisz do blogowej wyszukiwarki 'krówki’) zamiast płatków migdałowych wsypuję płaską łyżeczkę cynamonu i ciepłą (ale nie gorącą) masą smaruję wafelki :)
Jakie cudne! :))
przepyszne muszą być :D
pyszne zdjęcie :)
Ten sorbet ma hipnotyzujący kolor.
wyglądają świetnie :)
Takie wafle schrupałabym i bez dodatków!
Dzięki Aniu za odpowiedź!
Pozdrawiam cieplutko!
Widzę, że nie tylko ja czytam książki kucharskie do poduszki :) Chciałabym zrobić wafle do rożków, ale jest jeden problem. Nie mam waflownicy ;P Chyba będę kombinowała jakoś z kruchego ciasta :)
Mam pytanie, czy można pominąć cukier? I czy można je zrobić na patelni teflonowej czy trzeba mieć waflownicę?
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki