- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Kruche ciasteczka z nadzieniem orzechowym

Posted By Ania On 30 czerwca 2010 @ 21:49 In ciasteczka | 17 Comments

Odkąd zobaczyłam te ciasteczka na blogu pixie-baker czekały w kolejce ciastek do obowiązkowego wykonania. Tym razem przepisu nie zmieniałam, za to zapomniałam obtoczyć ciasteczek w cukrze przed pieczeniem. Szczerze mówiąc nie wpłynęło to ujemnie na ich smak :)

 

KRUCHE CIASTECZKA Z NADZIENIEM ORZECHOWYM

 

1 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki masła

1/2 szklanki cukru kryształu

1/2 szklanki brązowego cukru

1/4 szklanki masła orzechowego (gładkiego)

1 jajko

1 łyżka mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej

Na nadzienie:

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki masła orzechowego

1-2 łyżki mleka

 

Mąkę, kakao, sodę i sól przesiewamy do miski.

Masło ucieramy, za pomocą miksera, z cukrem kryształem i brązowym. Do masy dodajemy masło orzechowe, jajko, mleko i wanilię. Gdy wszystkie składniki połączą się w gładką masę dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo daje się formować w kulki. Ciasto dzielimy na 40 części i formujemy cienkie placki.

Nadzienie:

Masło orzechowe, cukier, kawę i cynamon mieszamy w misce. Nie trzeba używać miksera. Składniki połączą się tworząc okruchy – tak jak przy kruchym cieście. Do ciasta dodajemy mleko ale tylko tyle aby nadzienie połączyło się w jednolita, gęsta masę. Nie należy wlewać całego mleka na raz bo może wystarczyć 1 łyżka płynu. Masa ma być jak najbardziej gęsta ale możliwa do formowania.

Z masy na nadzienie formujemy 40 małych kulek.

Na każdy placek ciasta układamy porcję nadzienia, dokładnie zawijamy i formujemy kulkę.  Uformowane kuleczki można obtoczyć w cukrze krysztale. Kuleczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-8 minut.

 



Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.