Już kilka razy piekłam ciastka z książki „Ciasteczka” wydawnictwa Le Cordon Bleu i zawsze były smaczne. Ten przepis również mnie nie zawiódł. Ciasteczka są bardzo dobre. Brązowy cukier na brzegach ciastek nie rozpuszcza się całkowicie podczas pieczenia, a na wierzchu tworzy się słodka skorupka co sprawia, że ciasteczka są bardzo chrupiące. Smak ciastek można zmieniać według upodobań dodając do ciasta cynamon, skórkę cytrynową lub dowolny aromat. Ja dodałam ziarenka z 1/2 laski wanilii. Surowe ciasto można mrozić co daje możliwość szybkiego upieczenia ciasteczek w razie nagłej ochoty na coś słodkiego.
200 g mąki
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115 g miękkiego masła
225 g cukru pudru
1 jajo
60 g brązowego cukru
dowolny aromat, wanilia, cynamon lub skórka cytrynowa
W misce, z pomocą miksera, ucieramy masło na gładką masę. Stopniowo do masła dodajemy cukier. Gdy masa będzie jasna i kremowa dodajemy jajko. Pod koniec ucierania dodajemy dowolny aromat.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 15 – 20 minut. Gdy ciasto stężeje formujemy je w wałek o średnicy 4 cm. Z tych proporcji wychodzą dwa wałki ciasta o długości około 25 cm. Brązowy cukier wysypujemy na blat i obtaczamy w cukrze wałki ciasta. Każdy wałek zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Jeżeli chcemy zamrozić ciasto to zamiast do lodówki wkładamy je do zamrażarki.
Schłodzone ciasto tniemy na plasterki o grubości 0,5 cm i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w odstępach 4 cm. Ciastka urosną w trakcie pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 12 – 15 minut, do momentu, gdy uzyskają jasny, złoty kolor.
Ciasteczka pieczone z zamrożonego ciasta pieczemy kilka minut dłużej.
Jakie delikatne te ciasteczka. Pięknie się prezentują Aniu!:)
Pozdrowienia.
cukrowe skorupki.. jak najbardziej!
podoba mi się wierzch tych ciasteczek :)
jejku, jakie urocze, urzekające zdjęcia! zresztą, wszystkie Twe fotografie są fenomenalne…
i te ciasteczka. pyszniutkie!
po pierwsze piękne zdjęcia a po drugie ja się już skusiłam:)
Niesamowicie ciepłe zdjęcia;))
Cudownie jest mieć taki zapas ciasteczek w zamrażalniku.
Oj uwielbiam takie proste ciastka są przepyszne
mam pytanko bo wlasnie sie zabieram za robienie tych ciasteczek : ile tego aromatu dodajemy i czy można zastąpic brązowy cukier białym?
Ilość aromatu zależy od tego czy jest on syntetyczny czy naturalny, prawdziwej esencji waniliowej wlałabym łyżeczkę ale takiego olejku wanilinowego syntetycznego to wystarczy kilka kropli. Cukier biały można zastąpić brązowym ale smak ciastek na pewno będzie inny bo brązowy cukier nadaje takiego specyficznego smaku.
piękne i niesamowicie smakowite zdjęcia ciastek :) zazdroszczę zdolności tych cukierniczych jak i tych fotograficznych ( sama niewiem których bardziej :)) pozdrawiam
własnie wyszly z pieca… zachwycają urodą ale w smaku zdecydowanie za słodkie. Nie da sie ich zjesc wiecej niz 3/4. Z jednej porcji wyszło mi ok 70 ciastek.
Niammm! Super przepis i ciasteczka sa extra. Moj maz zamowil sobie na swieta 1m3 /tak tak, szescienny/ ciasteczek :-) . O ile bylo w tym duzo piernikow, tak te ciasteczka pobily pozostale i byly zrobione w ilosciach nienormaywnych. niam niam niam i tyle :-)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki