Mini torciki – trójkąciki

Wczoraj piekłam tort w dosyć nietypowym kształcie. Z okrajania brzegów tortu w celu nadania mu właściwego wyglądu zostały mi kawałki biszkoptu. Ponieważ została też odrobina kremu śmietankowego to przygotowałam torciki – trójkąciki. Boki trójkątów mają około 5 cm.

 

BISZKOPT

(proporcje na tortownicę o średnicy ok.25 cm)
 

100 g cukru

100 g mąki

4 jajka

80 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Żółtka ubijamy z 3/4 ilości cukru na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo, podczas ubijania pozostałą 1/4 część cukru.  Całą mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Dno tortownicy wykładamy krążkiem pergaminu. Nie ma potrzeby smarowania brzegów formy bo po upieczeniu wystarczy oddzielić nożem biszkopt od brzegów i ciasto bez problemu da się wyjąć.

Ciasto wkładamy do letniego piekarnika i zwiększamy temperaturę tak aby ostatecznie osiągnęła 170 – 180 stopni. Pieczemy aż biszkopt będzie lekko zrumieniony. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.

 

KREM

 

1 budyń śmietankowy (na 1/2 l mleka)

250 ml mleka + 1/4 szklanki

1/2 szklanki cukru

2 żółtka

1/2 kostki masła

1 szklanka kremówki

1 łyżeczka (płaska) żelatyny

 

Połowę ilości mleka podanego na opakowaniu, masło i cukier zagotowujemy w rondelku. W 1/4 szklance mleka mieszamy żółtka i proszek budyniowy i dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy intensywnie żeby nie powstały grudki. Gotujemy około 1 minuty i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żeby na powierzchni budyniu nie utworzyła się skorupka przykrywamy budyń folią spożywczą (nie przykrywamy naczynia, w którym jest budyń tylko kładziemy folię bezpośrednio na budyń). Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (2-3 łyżki). Kremówkę ubijamy na sztywno. Zimny budyń ucieramy mikserem aż będzie gładki. Do budyniu dodajemy 1/4 ubitej śmietany żeby rozluźnić krem. Gdy śmietana z budyniem dobrze się połączy dodajemy pozostałą śmietanę i żelatynę.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 części. Przekładamy kremem i kroimy na dowolne kawałki.

 

Wydrukuj przepis

7 komentarzy

  1. 2 października 2010 o 16:13

    Słodkie małe trójkąciki:)
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrowienia.

  2. 2 października 2010 o 17:37

    Jakie ładne! cieszą oko, po zjedzeniu pewnie i podniebienie:)

  3. 2 października 2010 o 18:03

    Świetny pomysł :D Praktyczniejsze niż normalny tort i wygodniejsze w obsłudze!

  4. 2 października 2010 o 18:37

    O jakie ładne! :) Lubie takie małe dzieła sztuki.

  5. 2 października 2010 o 19:20

    zdjęcie jest niezwykłe.
    ciasto wygląda pięknie ;]

  6. 2 października 2010 o 20:44

    Genialne!

  7. 3 października 2010 o 07:49

    Ślicznie wyglądają te trójkąciki i piękne zdjęcia !:)

Leave reply

*

Back to Top