- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasto czekoladowo – bananowe

Posted By Ania On 30 stycznia 2011 @ 13:42 In ciasta,z owocami | 57 Comments

Cofam wszystkie brzydkie słowa, które wypowiedziałam do tej pory pod adresem ciast z dodatkiem bananów :). Większość tych ciast niestety nie zachwyciło mnie smakiem, a nawet skutecznie odstraszało przed dodawaniem bananów do ciasta. Dlatego przeglądnęłam kilka przepisów i stworzyłam swój. Ciasto wyszło bardzo dobre, nie bardzo słodkie, mokre, konsystencją zbliżone do brownies. Smak dopełnia przepyszna masa czekoladowa na wierzchu ciasta.

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

 

1 szklanka brązowego cukru

1 szklanka mąki

5 łyżek kakao

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

2 zmiksowane banany (małe)

1 jajko

1/4 szklanki ciepłej wody

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju roślinnego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Masa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

70 ml kremówki

1 łyżeczka masła

 

W wysokim naczyniu miksujemy blenderem banany. Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki – jajko, mleko, wodę, olej, wanilię. W dużej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, cynamon, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Do sypkich składników wlewamy płynne. Mieszamy ciasto łyżką i wylewamy do formy. Ja piekłam w formie silikonowej o średnicy 19 cm przez 40 minut, w temperaturze 180 stopni C.

Śmietanę i masło doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i wsypujemy, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawiamy na 5 – 10 minut. Gdy czekolada rozpuści się mieszamy ją przez chwilę trzepaczką aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Gdy ciasto ostygnie smarujemy jego wierzch masą czekoladową.

 



Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.