Babka ucierana

Bardzo lekka i puszysta. Słodka na tyle, że nie trzeba jej polewać lukrem lub polewą. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem. Łatwa w przygotowaniu. Owinięta w folię zachowuje świeżość przez parę dni. Będzie się dobrze prezentować na Wielkanocnym stole.

PS. W odpowiedzi na komentarze do wpisu Ciasteczka maślane – maleńkie i niezwykle kruche przygotowałam test cukru pudru: Diamant kontra Kupiec. Po wyniki zapraszam TU.

 

BABKA UCIERANA

 

180 g masła

4 jajka

1 1/4 szklanki cukru

1 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Z pomocą miksera ucieramy masło z cukrem na jasną i kremową masę. Do masy dodajemy po jednym jajku. Kolejne jajka dodajemy dopiero wtedy gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite dodajemy esencję waniliową, Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta wsypując jednorazowo nie więcej niż 1/4 szklanki. Po dodaniu całej mąki ciasto mieszamy jeszcze około minuty.

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Przekładamy ciasto do formy. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

 

Wydrukuj przepis

14 komentarzy

  1. 4 lutego 2011 o 08:59

    Wygląda przepysznie. Lubie takie proste ciasta bez niczego, które najlepiej smakują do kawy czy herbaty.

  2. 4 lutego 2011 o 09:21

    wygląda naprawdę wspaniale ;]

  3. 4 lutego 2011 o 09:43

    wygląda na taką puszystą, idealną do gorzkiej herbaty :)

  4. 4 lutego 2011 o 11:18

    Ja tam jeszcze Wielkanocy nie chcę:D
    Ale w sumie nie zaszkodzi gromadzić co fajniejsze przepisy prawda?
    Jak się czujesz?

    :*

  5. leloop
    4 lutego 2011 o 11:23

    mam ochotę na taka babkę ale jej nie mogę zrobić bo nie mam szklanki :(
    przeliczniki w necie się mylą w zeznaniach :/
    trudno, obliżę ekran

    • Ania
      4 lutego 2011 o 16:19

      leloop, u mnie szklanka ma 250 ml (jak jest inaczej to zaznaczam to w przepisie)

  6. 4 lutego 2011 o 11:31

    Jaka piękna babeczka Aniu! :))
    Zdjęcia cudowne, nie mogę sie napatrzeć.
    Pozdrawiam cieplutko:)
    Majana

  7. 4 lutego 2011 o 14:01

    choc do swiat jeszcze daleko, to juz myslalam, nad babka, moze wykorzystam twoj przepis, wyglada i zapowiada sie swietnie,
    sciskam,
    szana :)

  8. 4 lutego 2011 o 14:08

    Brawa za test cukrów – jestem rozwalona na łopatki :D

  9. 4 lutego 2011 o 17:39

    piekna i pyszna:) do herbatki bym sobie zjadla kawałeczek:)

  10. Kasiek
    5 lutego 2011 o 16:03

    ale pysznie wygląda :)

  11. leloop
    7 lutego 2011 o 08:36

    dziękuję :)
    postaram się zapamiętać :)

  12. Zuza
    21 kwietnia 2011 o 14:08

    Jaka srednice ma Twoja foremka?

    • Ania
      21 kwietnia 2011 o 14:12

      Tą babkę piekłam w foremce o średnicy 18 cm.

Leave reply

*

Back to Top