Bardzo lekka i puszysta. Słodka na tyle, że nie trzeba jej polewać lukrem lub polewą. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem. Łatwa w przygotowaniu. Owinięta w folię zachowuje świeżość przez parę dni. Będzie się dobrze prezentować na Wielkanocnym stole.
PS. W odpowiedzi na komentarze do wpisu Ciasteczka maślane – maleńkie i niezwykle kruche przygotowałam test cukru pudru: Diamant kontra Kupiec. Po wyniki zapraszam TU.
180 g masła
4 jajka
1 1/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
Z pomocą miksera ucieramy masło z cukrem na jasną i kremową masę. Do masy dodajemy po jednym jajku. Kolejne jajka dodajemy dopiero wtedy gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite dodajemy esencję waniliową, Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta wsypując jednorazowo nie więcej niż 1/4 szklanki. Po dodaniu całej mąki ciasto mieszamy jeszcze około minuty.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Przekładamy ciasto do formy. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Wygląda przepysznie. Lubie takie proste ciasta bez niczego, które najlepiej smakują do kawy czy herbaty.
wygląda naprawdę wspaniale ;]
wygląda na taką puszystą, idealną do gorzkiej herbaty :)
Ja tam jeszcze Wielkanocy nie chcę:D
Ale w sumie nie zaszkodzi gromadzić co fajniejsze przepisy prawda?
Jak się czujesz?
:*
mam ochotę na taka babkę ale jej nie mogę zrobić bo nie mam szklanki :(
przeliczniki w necie się mylą w zeznaniach :/
trudno, obliżę ekran
leloop, u mnie szklanka ma 250 ml (jak jest inaczej to zaznaczam to w przepisie)
Jaka piękna babeczka Aniu! :))
Zdjęcia cudowne, nie mogę sie napatrzeć.
Pozdrawiam cieplutko:)
Majana
choc do swiat jeszcze daleko, to juz myslalam, nad babka, moze wykorzystam twoj przepis, wyglada i zapowiada sie swietnie,
sciskam,
szana :)
Brawa za test cukrów – jestem rozwalona na łopatki :D
piekna i pyszna:) do herbatki bym sobie zjadla kawałeczek:)
ale pysznie wygląda :)
dziękuję :)
postaram się zapamiętać :)
Jaka srednice ma Twoja foremka?
Tą babkę piekłam w foremce o średnicy 18 cm.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki