- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Oponki (2)
Posted By Ania On 6 lutego 2011 @ 21:05 In drożdżowe,pączki, faworki | 19 Comments
Pewna sympatyczna kobietka żaliła mi się, że ma dosyć oponek z dodatkiem sera. Poprosiła mnie o przepis na oponki, w którym nie będzie serka homogenizowanego. W zeszycie z wyciętymi i powklejanymi przepisami z gazet znalazłam taki przepis. Oponki wyszły bardzo smaczne i miękkie. Zachowują świeżość również następnego dnia.
g mąki pszennej
50 g drożdży
4 żółtka
1 jajko
5 łyżek mleka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki rumu (ja zastąpiłam spirytusem)
50 g masła
2 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło ucieramy z cukrem. Do masy dodajemy żółtka i gdy dobrze połączą się z masłem wbijamy cale jajko. Gdy masa będzie jednolita i gładka dodajemy rozczyn, mąkę, sól i rum. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Ciasto wykładamy na blat. Lekko wałkujemy. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1,5 cm. Okrągłą foremką o średnicy ok. 6 cm wycinamy koła, w środku – mniejszą foremką (ok. 2,5 – 3 ) wycinamy otwór. W przypadku braku okrągłych foremek, przy wycinaniu oponek, można posłużyć się szklanką i kieliszkiem.
Uformowane foremki odstawiamy do wyrośnięcia.
Oponki smażymy na głębokim tłuszczu. Oponki zanurzamy do tłuszczu wyrośniętą stroną. Po zrumienieniu przewracamy oponki ‘do góry nogami’.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.