- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasteczka kokosowo – owsiane z białą czekoladą

Posted By Ania On 20 marca 2011 @ 17:08 In ciasteczka | 28 Comments

Kolejny Jarmark rękodzielniczy zbliża się wielkimi krokami, dlatego też mniej czasu spędzam w kuchni, a więcej przy maszynie do szycia :). Efekty tego przesiadywania przy maszynie można oglądać w Rękodzielni. Dzisiaj jednak postanowiłam upiec coś małego i szybkiego. W książce Jill Van Cleave “Big, Soft, Chewy Cookies” znalazłam przepis na ciasteczka kokosowo – owsiane z dodatkiem białej czekolady. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się aromat migdałowy, ja go pominęłam bo jakoś mi nie pasował do kokosu. Ciasteczka są bardzo smaczne, nie rozlewają się w czasie pieczenia. Z wierzchu cukier tworzy chrupiącą skorupkę, pod którą ukrywa się miękki środek.

 

CIASTECZKA KOKOSOWO – OWSIANE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

 

200 g miękkiego masła (zawartość tłuszczu 82%)

1 szklanka brązowego cukru (ja dałam zwykły, biały)

1 duże jajko

1/4 szklanki mleka

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki płatków owsianych (ja używam płatków dostępnych w Lidlu)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka soli

1 szklanka drobnych wiórek kokosowych

1 szklanka groszków (do zapiekania) z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona w kostkę.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce miksujemy masło z cukrem. Gdy masło będzie miało kremową konsystencję dodajemy jajko i mleko, i miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, kokos, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki dodajemy do masła. Mieszamy do chwili gdy składniki się połączą. Na końcu wsypujemy kawałki białej czekolady.

Łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Ja do formowania ciastek użyłam mini gałkownicę do lodów. Z podanych proporcji wyszło mi 40 ciasteczek.

Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 – 20 minut na jasnozłoty kolor. Pod koniec pieczenia pilnujemy żeby nie zrumieniły się zbyt mocno.

Dla urozmaicenia, spód kilku ciastek zanurzyłam w gorzkiej czekoladzie.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.