Łatwy i szybki w wykonaniu mazurek – idealna propozycja na Wielkanoc. Smak tego ciasta możecie dowolnie modyfikować dodając do mazurka różne rodzaje orzechów: włoskie, laskowe, ziemne. Ja do przygotowania mazurka użyłam mielonych orzechów ziemnych. Ma przez to delikatny, lekko marcepanowy smak. Najbardziej wyrazisty, orzechowy aromat uzyskacie dodając do mazurka orzechy włoskie, których ja, ze względu na alergię, nie używam.
250 g mielonych orzechów (dowolnych)
150 g płatków migdałowych
4 jajka
120 g cukru pudru
120 g masła (zawartość tłuszczu 82%)
120 g mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru (do bezy)
2 lub 3 okrągłe wafle tortowe
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę i mielone orzechy.
Masą orzechową smarujemy wafle. Trzeba to robić delikatnie żeby nie uszkodzić wafli ponieważ masa jest dosyć gęsta. Ma to jednak taką zaletę, że wafle nie namakają i pozostają chrupiące i suche.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypujemy płatki migdałowe. Pianę rozsmarowujemy na masie orzechowej.
Mazurka pieczemy przez 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 150 stopni C.
Przed pieczeniem można posypać wierzch bezy płatkami migdałowymi lub orzechami.
Świetny mazurek! Bardzo je lubię i na pewno na święta przygotuję. Ostatnio robiłam orzechowy o ile dobrze pamiętam, bardzo nam smakował.
Pieknie się u Ciebie prezentuje :)
Śliczne jajeczka i kurka:)
Ciepło pozdrawiam.
Obłędny. Jak nic zrobię, albo przygotuję coś podobnego.
Fenomenalne zdjęcia!!! Zielenieję z zazdrości;) Pzdr Aniado
bardzo, bardzo, bardzo lubię:)
piękny :-)
Dzięki Tobie czuję, że Wielkanoc się zbliża. Uwielbiam takie mazurki. Pozdrawiam.
pyszności! :)
Już się nie mogę doczekwać pieczenia mazurków:)
Sliczne nastrojowe (swiateczne) foteczki :) mazurek pysznie sie prezentuje :)
Pozdrawiam :)
Och ! Na 100 % spróbuję twojego przepisu ! Ciasto wygląda tak smakowicie ! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :D:D
dlaczego ja sobie to robię i oglądam takie pyszności jeszcze przed śniadaniem:D
piękne zdjęcie
Zapachnialo swietami :) Mazurek cudowny. Ja z regoly robie taki z masa kajmakowa ale w tym roku pewnie skusze sie na Twoj :))
Dziękuję :) Mazurka polecam wypróbować przed świętami :) Robi się go naprawdę szybko, w sam raz do popołudniowej kawy :)
Cudnie wyglada! Lubie mazurki, najbardziej te owocowe, ale cos mi sie zdaje, ze w tym roku podryfuje troche w strone orzechow :)
Ale cudny :D
bardzo apetycznie wygląda
Mazurek świetny. Pytanie techniczne – po co 2 lub 3 wafle? Wystarczy chyba 1 do posmarowania. Chyba, że mazurków ma być więcej niż jeden.
Z podanych proporcji wyjdą 2 okrągłe mazurki z dość grubą warstwą masy orzechowej (około 1 cm grubości), jak ktoś woli cieniutki mazurek to wyjdą 3.
Chyba pękniemy z dumy, że to zdjęcie pyszni się również u nas! Przepiękne :) Bardzo dziękujemy za dodanie!Pozdrawiamy :)
Wygląda mniamuśnie. Obłędnie mniamuśnie :)
Rewelacja!:)
hmmmm elegancki…i pewnie smaczny…i..szybki…czyli..idealny ;)
Ciekawy przepis. Wygląda apetycznie, a do tego orzechy i migdały, mmm :)
Aniu kusisz kusisz :))
Nie udało mi się przed powrotem znaleźć tej pasty :(
Przykro mi :*
Polko pchnij mi swój nowy adres na maila :)
Pastę wybaczam :)
Aniu, uda się bez mąki z samymi orzechami?
I ile, mniej więcej orzechów w miejsce mąki, 1:1?
powinno się udać, daj trochę mniej masła bo orzechy są tłuste, i dodatkowych orzechów o połowę mniej niż mąki.
Jesteś jak błyskawica :-) Dzięki.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki