Mazurek orzechowy z migdałową bezą

Łatwy i szybki w wykonaniu mazurek – idealna propozycja na Wielkanoc. Smak tego ciasta możecie dowolnie modyfikować dodając do mazurka różne rodzaje orzechów: włoskie, laskowe, ziemne. Ja do przygotowania mazurka użyłam mielonych orzechów ziemnych. Ma przez to delikatny, lekko marcepanowy smak. Najbardziej wyrazisty, orzechowy aromat uzyskacie dodając do mazurka orzechy włoskie, których ja, ze względu na alergię, nie używam.

 

MAZUREK ORZECHOWY Z MIGDAŁOWĄ BEZĄ

 

250 g mielonych orzechów (dowolnych)

150 g płatków migdałowych

4 jajka

120 g cukru pudru

120 g masła (zawartość tłuszczu 82%)

120 g mąki pszennej

5 łyżek cukru pudru (do bezy)

2 lub 3 okrągłe wafle tortowe

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę i mielone orzechy.

Masą orzechową smarujemy wafle. Trzeba to robić delikatnie żeby nie uszkodzić wafli ponieważ masa jest dosyć gęsta. Ma to jednak taką zaletę, że wafle nie namakają i pozostają chrupiące i suche.

Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypujemy płatki migdałowe. Pianę rozsmarowujemy na masie orzechowej.

Mazurka pieczemy przez 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 150 stopni C.

Przed pieczeniem można posypać wierzch bezy płatkami migdałowymi lub orzechami.

 

Wydrukuj przepis

28 komentarzy

  1. 27 marca 2011 o 17:53

    Świetny mazurek! Bardzo je lubię i na pewno na święta przygotuję. Ostatnio robiłam orzechowy o ile dobrze pamiętam, bardzo nam smakował.
    Pieknie się u Ciebie prezentuje :)
    Śliczne jajeczka i kurka:)

    Ciepło pozdrawiam.

  2. 27 marca 2011 o 18:23

    Obłędny. Jak nic zrobię, albo przygotuję coś podobnego.

  3. 27 marca 2011 o 18:28

    Fenomenalne zdjęcia!!! Zielenieję z zazdrości;) Pzdr Aniado

  4. 27 marca 2011 o 19:00

    bardzo, bardzo, bardzo lubię:)

  5. 27 marca 2011 o 19:59

    piękny :-)

  6. 27 marca 2011 o 20:48

    Dzięki Tobie czuję, że Wielkanoc się zbliża. Uwielbiam takie mazurki. Pozdrawiam.

  7. 27 marca 2011 o 21:11

    pyszności! :)
    Już się nie mogę doczekwać pieczenia mazurków:)

  8. 28 marca 2011 o 06:17

    Sliczne nastrojowe (swiateczne) foteczki :) mazurek pysznie sie prezentuje :)
    Pozdrawiam :)

  9. 28 marca 2011 o 06:24

    Och ! Na 100 % spróbuję twojego przepisu ! Ciasto wygląda tak smakowicie ! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :D:D

  10. 28 marca 2011 o 07:44

    dlaczego ja sobie to robię i oglądam takie pyszności jeszcze przed śniadaniem:D

  11. silver
    28 marca 2011 o 07:55

    piękne zdjęcie

  12. 28 marca 2011 o 08:05

    Zapachnialo swietami :) Mazurek cudowny. Ja z regoly robie taki z masa kajmakowa ale w tym roku pewnie skusze sie na Twoj :))

  13. 28 marca 2011 o 08:09

    Dziękuję :) Mazurka polecam wypróbować przed świętami :) Robi się go naprawdę szybko, w sam raz do popołudniowej kawy :)

  14. 28 marca 2011 o 08:50

    Cudnie wyglada! Lubie mazurki, najbardziej te owocowe, ale cos mi sie zdaje, ze w tym roku podryfuje troche w strone orzechow :)

  15. Kasiek
    28 marca 2011 o 11:34

    Ale cudny :D

  16. 28 marca 2011 o 13:39

    bardzo apetycznie wygląda

  17. pati
    28 marca 2011 o 19:03

    Mazurek świetny. Pytanie techniczne – po co 2 lub 3 wafle? Wystarczy chyba 1 do posmarowania. Chyba, że mazurków ma być więcej niż jeden.

    • Ania
      28 marca 2011 o 19:13

      Z podanych proporcji wyjdą 2 okrągłe mazurki z dość grubą warstwą masy orzechowej (około 1 cm grubości), jak ktoś woli cieniutki mazurek to wyjdą 3.

  18. 28 marca 2011 o 19:54

    Chyba pękniemy z dumy, że to zdjęcie pyszni się również u nas! Przepiękne :) Bardzo dziękujemy za dodanie!Pozdrawiamy :)

  19. 29 marca 2011 o 08:51

    Wygląda mniamuśnie. Obłędnie mniamuśnie :)

  20. 30 marca 2011 o 19:57

    Rewelacja!:)

  21. 4 kwietnia 2011 o 14:14

    hmmmm elegancki…i pewnie smaczny…i..szybki…czyli..idealny ;)

  22. 5 kwietnia 2011 o 10:08

    Ciekawy przepis. Wygląda apetycznie, a do tego orzechy i migdały, mmm :)

  23. polka
    9 kwietnia 2011 o 19:36

    Aniu kusisz kusisz :))
    Nie udało mi się przed powrotem znaleźć tej pasty :(
    Przykro mi :*

  24. 11 kwietnia 2011 o 13:09

    Polko pchnij mi swój nowy adres na maila :)
    Pastę wybaczam :)

  25. Iwi
    2 kwietnia 2012 o 13:42

    Aniu, uda się bez mąki z samymi orzechami?
    I ile, mniej więcej orzechów w miejsce mąki, 1:1?

    • Ania
      2 kwietnia 2012 o 14:03

      powinno się udać, daj trochę mniej masła bo orzechy są tłuste, i dodatkowych orzechów o połowę mniej niż mąki.

  26. Iwi
    2 kwietnia 2012 o 14:21

    Jesteś jak błyskawica :-) Dzięki.

Leave reply

*

Back to Top