- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Mazurek orzechowy z migdałową bezą
Posted By Ania On 27 marca 2011 @ 17:29 In mazurki,Wielkanoc | 28 Comments
Łatwy i szybki w wykonaniu mazurek – idealna propozycja na Wielkanoc. Smak tego ciasta możecie dowolnie modyfikować dodając do mazurka różne rodzaje orzechów: włoskie, laskowe, ziemne. Ja do przygotowania mazurka użyłam mielonych orzechów ziemnych. Ma przez to delikatny, lekko marcepanowy smak. Najbardziej wyrazisty, orzechowy aromat uzyskacie dodając do mazurka orzechy włoskie, których ja, ze względu na alergię, nie używam.
250 g mielonych orzechów (dowolnych)
150 g płatków migdałowych
4 jajka
120 g cukru pudru
120 g masła (zawartość tłuszczu 82%)
120 g mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru (do bezy)
2 lub 3 okrągłe wafle tortowe
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę i mielone orzechy.
Masą orzechową smarujemy wafle. Trzeba to robić delikatnie żeby nie uszkodzić wafli ponieważ masa jest dosyć gęsta. Ma to jednak taką zaletę, że wafle nie namakają i pozostają chrupiące i suche.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypujemy płatki migdałowe. Pianę rozsmarowujemy na masie orzechowej.
Mazurka pieczemy przez 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 150 stopni C.
Przed pieczeniem można posypać wierzch bezy płatkami migdałowymi lub orzechami.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.