To ciasto ma w moim zeszycie z przepisami zupełnie inną nazwę :). Nazywa się „głuchy placek” – nazwa pochodzi od nazwiska Asi, od której dawno temu dostałam ten przepis. Ciasto jest proste w wykonaniu, smaczne, puszyste i można 'utopić’ w nim każde owoce. Mnie najbardziej smakuje ze śliwkami ale dzisiaj 'utopiłam’ w cieście truskawki.
125 g margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki mleka
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do utartej masy dodajemy żółtka, mleko i esencję waniliową. Ucieramy aż składniki się połączą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Ucieramy przez chwilę aż ciasto będzie jednolite. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta najpierw połowę białek. Mieszamy aż białka nieco rozrzedzą ciasto i dobrze się z ciastem połączą. Dopiero teraz dodajemy pozostałą część białek i delikatnie (łyżką) mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i na ciasto wykładamy owoce. Owoce same 'utopią’ się w cieście w czasie pieczenia.
Ciasto pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Aniu, ciasto wygląda doskonale! Piękne i pyszne ciasto z owocami. Wiesz, lubie takie ciasta latem, ach lubię. Pozdrawiam Cię :)
ależ smakowicie wygląda :)
Zapachniało mi w pokoju kiedy otworzyłam Twojego bloga :] Truskawki sa już coraz droższe więc trzeba się spieszyć z takimi pysznościami. Wygląda rewelacyjnie.
Pozdrawiam gorąco
Toczka
piękne zdjęcia.
i cudne ciasto.
ucierane jest naprawdę wdzięczne i wszechstronne ;]
Wyglada przepysznie i tak domowo…
cudownie owocowo.
piękne obrazki.
Piękny i prosty do zrobienia :)
wygląda niezwykle apetycznie
chyba się skuszę :)
Mmmniam…ale pachnie;)
Bardzo pięknie i smacznie wygląda!:) Ślicznie przystrojone:)
smakowite foty :)
I dobrze, bo truskawki bardzo apetycznie w nim wyglądają!
Wspaniała owocowa pyszność!
Aniu, wspaniały placek! a te utopione owoce mmm nigdy tak jeszcze nie próbowałam, a wygląda obłędnie :)
Ahhh te niebiańskie truskawki!!
Na koncu jeszcze ulozylas swieze truskawki :) W sumie biorac pod uwage to jak bardzo zazwyczaj wszystko tonie w ciescie to niezly pomysl :) Ladnie wyglada, Pozdrawiam :)
Wygląda pięknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej:) Mam pytanie. Czy zamiast margaryny mogę dodać masło bo to akurat mam w lodówce a poza tym lubię ten maślany zapach?
Będę wdzięczna za odpowiedź bo już jutro je zrobię ale z jagodami bo akurat i to mam pod ręką.
Myślę, że jak dodasz masło to nie powinno się nic stać :)
Dziękuję z szybką odpowiedź:) i oczywiście jak upiekę to napiszę jak się udało:)
Ciasto wyszło rewelacyjne, odpowiednio słodkie, wilgotne i te owoce….ja użyłam jednak śliwek a nie jagód ale może to lepiej, bo utopiły się ale nie wszystkie co sprawiło, że część jest w środku ciasta a część pięknie zdobi wierzch. Musicie sami spróbować, idelane do ciepłej herbatki z cytrynką na te deszczowe dni które teraz za oknem:)
Pozdrawiam.
Cieszę się, że ciasto smakowało :). Ja najbardziej lubię je ze śliwkami :).
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki