- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Ciasto ucierane z owocami
Posted By Ania On 18 czerwca 2011 @ 20:32 In ciasta,z owocami | 21 Comments
To ciasto ma w moim zeszycie z przepisami zupełnie inną nazwę :). Nazywa się “głuchy placek” – nazwa pochodzi od nazwiska Asi, od której dawno temu dostałam ten przepis. Ciasto jest proste w wykonaniu, smaczne, puszyste i można ‘utopić’ w nim każde owoce. Mnie najbardziej smakuje ze śliwkami ale dzisiaj ‘utopiłam’ w cieście truskawki.
125 g margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki mleka
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do utartej masy dodajemy żółtka, mleko i esencję waniliową. Ucieramy aż składniki się połączą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Ucieramy przez chwilę aż ciasto będzie jednolite. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta najpierw połowę białek. Mieszamy aż białka nieco rozrzedzą ciasto i dobrze się z ciastem połączą. Dopiero teraz dodajemy pozostałą część białek i delikatnie (łyżką) mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i na ciasto wykładamy owoce. Owoce same ‘utopią’ się w cieście w czasie pieczenia.
Ciasto pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.