Sernik na zimno z jagodami

Jagody zagościły w warzywniaku na dobre :). Nie mogłam się oprzeć i kupiłam wczoraj pół kilograma. Ponieważ sernik na zimno gościł w domu dawno temu, to zdecydowałam się na przygotowanie sernika na zimno z jagodami.

 

SERNIK  NA  ZIMNO  Z   JAGODAMI

 

Kruchy spód:

350 g pokruszonych herbatników *

1/4 szklanki brązowego cukru

100 g bardzo miękkiego masła

szczypta soli

 

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka cukru

sok wyciśnięty z połówki cytryny

1/2 kg jagód

3 łyżeczki żelatyny **

1/4 szklanki wody

 

Do dekoracji:

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

1/3 szklanki jagód

 

Herbatniki kruszymy do miski malaksera, dodajemy masło i brązowy cukier. Miksujemy wszystko aż powstaną lepkie okruszki. Na spód tortownicy o średnicy 25 cm wysypujemy okruszki i dokładnie wyklejamy nimi całe dno formy. Kruchy spód pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej (nie gotujemy!!!) aż stanie się płynna.

Do misy malaksera wkładamy ser, cukier i wlewamy śmietanę. Miksujemy przez chwilę. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy jagody. Miksujemy aż owoce połączą się z serem i dopiero teraz wlewamy żelatynę. Masę serową wykładamy na wystudzony spód. Wstawiamy do lodówki. Ja zostawiłam sernik w lodówce na całą noc.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Wykładamy na wierzch sernika. Posypujemy jagodami.

* ja użyłam ciastek kruchych, pełnoziarnistych

** gdyby ser był bardzo luźny, a masa serowa po wymieszaniu płynna to należy zwiększyć ilość żelatyny.

 

Wydrukuj przepis

32 komentarze

  1. 9 lipca 2011 o 14:47

    Wyglada przepieknie:-) ten kolor… jest cudny:-)

  2. 9 lipca 2011 o 14:50

    Cudowny serniczek!

  3. 9 lipca 2011 o 15:13

    Mmmm, bardzo kuszącą i smakowitą masz dzisiaj dla nas propozycję :] Gdzieś już kiedyś pisałam, że bardzo lubię serniki na zimno, a już za tymi z dodatkiem owoców szaleję, szczególnie jeśli rezultat ma tak szalenie piękny kolor! :D

    • Ania
      9 lipca 2011 o 15:17

      Kolor faktycznie niesamowity :) Wygląda jak zabarwiony farbką, a nie jest :)

  4. 9 lipca 2011 o 16:01

    Mój ulubiony… mm…

  5. 9 lipca 2011 o 16:50

    Piękny serniczek, a jaki apetyczny.

  6. 9 lipca 2011 o 19:53

    po prostu idealny:)

  7. 9 lipca 2011 o 22:53

    Ależ to jest cuuudo Aniu! :))
    Wyglada wspaniale i ma taki kolor,że oczy się same uśmiechają.Piekny!

  8. 10 lipca 2011 o 07:24

    Przepieknie wyglada! To jeden z najbardziej efektownych sernikow, jakie ostatnio widzialam.

  9. 10 lipca 2011 o 08:37

    wspaniale wyglada!! ma piekny kolorek i bardzo elegancko sie prezentuje :)
    Pozdrawiam :)

  10. 10 lipca 2011 o 10:36

    Wspaniały, a ten kolor….cudo :)

  11. pola
    10 lipca 2011 o 17:44

    A ja mam pytanie: czy 3 lyzeczki zelatyny wystarcza na 1kg twarogu + 1 szkl kremowki + 1/2 kg jagod ktore puszczaja sok?
    Przepraszam, ze pisze bez polskich znakow ale nie mam takowych gdyz nie mieszkam w Polsce.

    • Ania
      10 lipca 2011 o 18:07

      Ja dałam 3 łyżeczki i starczyło :). Twaróg jest raczej stały w konsystencji i masa po wymieszaniu z jagodami i śmietaną jest gęsta. Jak masz obawy, że masa będzie za luźna to daj więcej żelatyny.

  12. 10 lipca 2011 o 19:33

    jakie piękne zdjęcia i sernik (:

  13. 10 lipca 2011 o 20:57

    cudny to jedyne słowo które mi się nasunęło jak go ujrzałam :) piękne zdjęcia, pozdrawiam

  14. 10 lipca 2011 o 21:20

    wow, ale fioletowy!ekstra zdjęcia!

  15. 10 lipca 2011 o 22:50

    obłedny kolor jest tego sernika. i pewnie tez tak smakuje!

  16. Paula
    11 lipca 2011 o 09:27

    Sernik jest świetny. Tak mi się spodobał, że sama wczoraj zrobiłam. Niestety użyłam gotowego zmielonego twarogu i okazało się, że 3 łyżeczki żelatyny to za mało,bo ser był wyjątkowo rzadki, ale i tak nam smakuje. Dziękuję za przepis.

    • Ania
      11 lipca 2011 o 09:33

      Mój ser był dosyć twardy, masa po zmieleniu w malakserze była gęsta. Faktycznie w przypadku “luźnego” sera trzeba dać więcej żelatyny. Dopiszę w przepisie :).

  17. 11 lipca 2011 o 19:00

    genialny!!! mój ulubiony na zimno…:)

  18. 12 lipca 2011 o 07:55

    Przepięknie wygląda. Podrzucę teściowi, oni teraz z ciastami szaleją ;)

  19. Ola
    16 lipca 2011 o 08:40

    Z tą ilością żelatyny (3 łyżeczki) to niestety niewypał!!! Ser miałam dobry i gęsty ale tam jest jeszcze pół kilo jagód które puszczają dużo soku no i śmietana. Niestety masa po całej nocy w lodówce miała konsystencję serka dla dzieci…musiałam wszyst wyjmować łyżką by dodać żelatyny o to sporo. Masa zachwyca kolorem, smak bez rrwelacji za to spód z kruchych ciastek-przepyszny. Pozdrawiam.

    • Ania
      18 lipca 2011 o 06:21

      Wydaje mi się, że oprócz gęstości masy serowej wpływ na jej tężenie ma moc żelatyny. Zwróćcie uwagę, że są żelatyny, które mają w paczce 20 g i przeznaczone są na 1 l płynu, a są takie które mają w paczce 31 g i są przeznaczone na 2,5 l płynu (są zdecydowanie mocniejsze bo ich 20 g wystarcza na 1,6 l płynu). Łyżeczka żelatyny waży 4-5 g, więc 15 g (3 łyżeczki) tej mocniejszej żelatyny powinno wystarczyć na około 5 szklanek masy (1,25 l).

  20. 2 sierpnia 2011 o 18:04

    Przepiękne zdjęcia, takie apetyczne że aż ciężko wzrok od nich oderwać! :)

  21. Ania G.G.
    2 sierpnia 2011 o 22:45

    :)
    A ja zrobiłam sobie prezent na imieniny i upiekłam ten efektowny serniczek:)
    Udał się wyśmienicie!
    Przepis został rozpowszechniony. Strona i blog też!
    Wszyscy byli zachwyceni!
    Dziękuję Ci za nieustanne inspiracje!
    Pozdrawiam i ciągle czekam na JESZCZE!

  22. 4 sierpnia 2011 o 17:10

    kolor to arcydzieło! :)

  23. 4 sierpnia 2011 o 19:53

    super, że sernik się udał i smakował :) Dziękuję wszystkim za komentarze :)

  24. mada
    7 sierpnia 2011 o 11:30

    Zrobiłam serniczek wczoraj. Musiałam dodać dużo więcej żelatyny a i tak nie ma takiej konsystencji jak ten Twój na zdjęciu:(
    Smak za to rewelacyjny :))))

  25. 10 października 2011 o 10:08

    Zakochałam się w tych zdjęciach!
    Zakochałam się w tym serniku!

    pozdrawiam
    haart

  26. 5 listopada 2013 o 12:43

    Patrząc po zdjeciach tego sernika, udaję się na poszukiwanie jagód:) wygląda rewelacyjnie, kolor zachwyca, a w smaku napewno jeszcze lepszy:)

  27. Martyna
    15 czerwca 2017 o 18:52

    Już chyba 3 raz robię ten sernik i za każdym razem nie udaje mi się ten spód. Sypie się po upieczeniu. Robię z herbatników. Uważam , że jest ich zbyt dużo w stosunku do masła. Nie próbowałam ciastek kruchych, może na to czas… Może ma ktoś jakąś radę na ten spód?

    • Ania
      29 czerwca 2017 o 20:45

      Wystarczy dodać więcej masła i powinno być ok.
      Herbatniki są dosyć suche, ja robiłam spód z ciasteczek kruchych, a one zwykle mają zawartość tłuszczu większą od herbatników.

Leave reply

*

Back to Top