- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Sernik na zimno z jagodami

Posted By Ania On 9 lipca 2011 @ 14:16 In bez pieczenia,serniki,z owocami | 32 Comments

Jagody zagościły w warzywniaku na dobre :). Nie mogłam się oprzeć i kupiłam wczoraj pół kilograma. Ponieważ sernik na zimno gościł w domu dawno temu, to zdecydowałam się na przygotowanie sernika na zimno z jagodami.

 

SERNIK  NA  ZIMNO  Z   JAGODAMI

 

Kruchy spód:

350 g pokruszonych herbatników *

1/4 szklanki brązowego cukru

100 g bardzo miękkiego masła

szczypta soli

 

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka cukru

sok wyciśnięty z połówki cytryny

1/2 kg jagód

3 łyżeczki żelatyny **

1/4 szklanki wody

 

Do dekoracji:

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

1/3 szklanki jagód

 

Herbatniki kruszymy do miski malaksera, dodajemy masło i brązowy cukier. Miksujemy wszystko aż powstaną lepkie okruszki. Na spód tortownicy o średnicy 25 cm wysypujemy okruszki i dokładnie wyklejamy nimi całe dno formy. Kruchy spód pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej (nie gotujemy!!!) aż stanie się płynna.

Do misy malaksera wkładamy ser, cukier i wlewamy śmietanę. Miksujemy przez chwilę. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy jagody. Miksujemy aż owoce połączą się z serem i dopiero teraz wlewamy żelatynę. Masę serową wykładamy na wystudzony spód. Wstawiamy do lodówki. Ja zostawiłam sernik w lodówce na całą noc.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Wykładamy na wierzch sernika. Posypujemy jagodami.

* ja użyłam ciastek kruchych, pełnoziarnistych

** gdyby ser był bardzo luźny, a masa serowa po wymieszaniu płynna to należy zwiększyć ilość żelatyny.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.