- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Biszkopt ze śliwkami

Posted By Ania On 25 lipca 2011 @ 15:27 In ciasta,z owocami | 13 Comments

Pamiętacie  makowiec na biszkopcie pieczony ‘do góry nogami’? Pomyślałam, że w ten sam sposób można upiec ciasto ze śliwkami. I udało się :). Ciasto jest bardzo puszyste, nie jest rozmoczone śliwkowym sokiem, dosyć słodkie ale dla amatorów słodkich ciast będzie idealne.

 

BISZKOPT   ZE  ŚLIWKAMI

 

1/2 kg śliwek

3/4 szklanki cukru*

6 łyżek dżemu**

 

Ciasto:

 

5 jajek

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

5 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.

Na patelni podgrzewamy dżem z cukrem.  Gdy cukier się rozpuści i masa zacznie się gotować zestawiamy z palnika i wkładamy na patelnię śliwki przekrojoną częścią w dół. Masa powinna mieć konsystencję karmelu, gdyby była zbyt rzadka trzeba pogotować kilka minut żeby odparowała i zgęstniała. Trzymamy śliwki na patelni 1-2 minuty. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia lub foremki silikonowej (ja użyłam silikonowej tortownicy). Śliwki układamy ciasno, przekrojoną częścią w dół, muszą dokładnie przykryć dno formy.  Pozostałą na patelni masę cukrowo-dżemową przekładamy na śliwki. Do tego ciasta nie nadaje się zwyczajna tortownica ponieważ sok ze śliwek wycieknie podczas pieczenia. Śliwki odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na śliwki. Pieczemy ciasto przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony bo czas pieczenia może się zmienić w zależności od tego jakiej formy użyjecie.

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestudzenia. Letnie (nie gorące!!) ciasto przykrywamy talerzem większym niż średnica formy, w którym było pieczone. Odwracamy ‘do góry nogami’. Delikatnie zdejmujemy formę.

* jeżeli użyjecie bardzo słodkiego dżemu ilość cukru można zmniejszyć

** ja użyłam kwaśnego dżemu porzeczkowo – wiśniowego

 



Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.