Super pomysł na Wielkanoc! Jajka z ciasta pieczone w skorupkach. Trochę zabawy z pieczeniem jest ale efekt końcowy jest tego wart :). Pomysł i sposób wykonania podejrzałam TU. W zasadzie możecie upiec jajka z ulubionego przepisu, ja wybrałam przepis na murzynka. Fajne do jedzenia i jako świąteczna dekoracja.
Do wykonania ciastek-jajek potrzebne będą wydmuszki. Wydmuszki robi się bardzo łatwo :). Jajka w skorupkach dobrze myjemy w bardzo ciepłej wodzie, ja myję skorupki płynem do mycia naczyń. Skorupki osuszamy i grubą igłą nakłuwamy jajo na czubku. Igła przejdzie przez skorupkę bez problemu. Górna dziurka (ta na węższym końcu jajka) powinna być jak najmniejsza – taka aby dało się wdmuchiwać do skorupki powietrze. Dziurka na szerszym końcu powinna być większa. Ja wbijam igłę miejsce po miejscu aż otwór jest wystarczająco duży, powinien mieć około 1 cm średnicy. Nie róbcie dziurek w skorupce wywiercając je czubkiem noża, nóż jest płaski i przy obracaniu nim skorupka pęka. Do miski wydmuchujemy zawartość jajka (na kolację można zrobić jajecznicę :) ). Puste skorupki płuczemy w środku i dokładnie myjemy z resztek jajka bo podczas pieczenia powstaną na skorupce zabrudzenia, które trudno będzie usunąć.
1/4 szklanki wody
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2-3 jajka
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W rondelku zagotowujemy margarynę z wodą, kakao i cukrem. Mąki i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko. Do wystudzonej masy dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków i przez większy otwór napełniamy ciastem skorupki. Ciasto powinno wypełniać skorupkę do 3/4 wysokości. Skorupki wypełnione ciastem układamy w foremce na minimuffiny większym otworem do góry. Jeżeli nie macie formy na muffiny można wysypać do keksówki suchą fasolę albo groch i włożyć do formy skorupki – tak aby 'trzymały pion’ :). Pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Z tej ilości ciasta wyszło mi 8 jajek (tyle miałam wydmuszek) i kilka minimuffinek :).
Jeżeli ciasto podczas pieczenia wyjdzie ze skorupki, co może się zdarzyć bo trudno o precyzyjne porcjowanie surowego ciasta do skorupek, to po upieczeniu usuwamy delikatnie nadmiar ciasta, a skorupkę czyścimy zwilżonym ręcznikiem papierowym.
Jeżeli nie macie rękawa cukierniczego można użyć worka na mrożonki (jest grubszy od zwykłego foliowego) z obciętym rogiem.
HA!
U mnie takie same już po północy ;)
Co za zbieg okoliczności!
Pozdrawiam!
czadowe wyszły :D
Jakie ładniutkie! I tak cudownie wiosennie i świątecznie:)
Usciski AniU:*
Super wyglądają! Świetny pomysł na dekorację świątecznego stołu:)
Ha ha no ciekawy pomysł
Oj jakie ładne :) Daaaawno temu piekłam podobne ale z białego ciasta. Mina gości kiedy zamiast deseru zaserwowałam „jajka” bezcenna :) Ale ile śmiehu było kiedy odkryli że to jednak słodka przekąska :)
Pomysl jest wysmienity – pieknie sie prezentuja!
Super wyglądają:) chyba wykorzystam ten przepis na mój stół wielkanocny:D
cudo
śliczne!!!
po prostu boskie:)
Super pomysł, najfajniejsze muszą być miny gości, którzy to dostają :)
no po prostu cudne i jeszcze ten sposób podania, wow! :)
Po prostu nie cierpię jajek (a fuj! ;) ), ale na takie z pewnością bym się skusiła! Super pomysł! :)
Jak żyję takich jajek nie widziałem. Może też spróbuje to zrobić, lubię eksperymenty :)
hihihih BOSKIE !! CHYBA WYKORZYSTAM POMYSŁ :D
Prosze o info gdzie mozna zakupic ten pojemnik na jajka(biały ceramiczny? udajacy foremke sklepowa) super jest:)
pojemnik kupiłam w BRW :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki