Delikatna i puszysta, o wiosennym smaku – babka cytrynowa. Orzeźwiająca propozycja na Wielkanoc. Świeżości nadaje babce cytrynowy lukier. Idealna do kawy po świątecznym obiedzie :). Ponieważ wysyłam do daleko mieszkających znajomych słodkie paczuszki na święta, upiekłam babkę w papierowych foremkach na mini panettone. Z tych proporcji wychodzi 5 takich babeczek lub jedna w normalnej formie na babę.
250 g masła (ja dałam masło roślinne)
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki
6 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej dużej cytryny
sok z 1/2 cytryny
Lukier cytrynowy:
3/4 szklanki cukru pudru
woda
sok z 1/2 cytryny
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masa powinna wyraźnie zwiększyć objętość i być bardzo jasna. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku i skórkę cytrynową. Gdy żółtka i skórka połączą się z masą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na wolnych obrotach, pod koniec mieszania wlewamy sok z cytryny. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie (łyżką!) mieszamy. Nakładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Lukier:
Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy trochę wody (ok.1/4 szklanki). Wody ma być tyle żeby cukier tylko się rozpuścił. Całość podgrzewamy i gotujemy przez chwilę. Gdy syrop trochę odparuje wlewamy sok z cytryny. Ja dodałam do lukru trochę kandyzowanej (domowej) skórki pomarańczowej.
Gdy babka ostygnie wylewamy na wierzch lukier i odstawiamy do zastygnięcia.
cytrynowa najlepsza:)
Już Ci pisałam na FB, ze sliczna, ale aby moja wypowiedź nabrała mocy powtórzę i tu :)
Urocze i ,a jak ozdobiona elegancko:)
Aniu ,a ta babka długo trzyma świeżość ?
Jakbym upiekła ją na prezent w czwartek to w na Wielkanoc będzie świeża?
Jak zawiniesz w folię spożywczą to wytrzyma :) Babka jest ucierana, sporo tłuszczu ma więc w folii nie wyschnie :)
fajna babka :D uwielbiam wszelkiego rodzaju :)
Ależ śliczniutka! Lubię cytrynowe bardzo:)
Pozdrowienia:)
Aniu , dziękuję
Babeczka śliczna i zdaje się, że bardzo orzeźwiająca, ale mnie najbardziej podoba się aranżacja. Piękne zdjęcia, wiosenne i zielone :D
ostatnio robilam babke cytrynowa z makiem, le weganska :) zapraszam do porownania przepisu :) i spisuje przepis na cieple lody, ktore uwielbiam :D
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki