Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta, o wiosennym smaku – babka cytrynowa.  Orzeźwiająca propozycja na Wielkanoc. Świeżości  nadaje babce cytrynowy lukier. Idealna do kawy po świątecznym obiedzie :). Ponieważ wysyłam do daleko mieszkających znajomych słodkie paczuszki na święta, upiekłam babkę w papierowych foremkach na mini panettone. Z tych proporcji wychodzi 5 takich babeczek lub jedna w normalnej formie na babę.

 

BABKA  CYTRYNOWA

 

250 g masła (ja dałam masło roślinne)

1 szklanka cukru

1 1/2 szklanki mąki

6 jajek

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej dużej cytryny

sok z 1/2 cytryny

Lukier cytrynowy:

3/4 szklanki cukru pudru

woda

sok z 1/2 cytryny

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masa powinna wyraźnie zwiększyć objętość i być bardzo jasna. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku i skórkę cytrynową. Gdy żółtka i skórka połączą się z masą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na wolnych obrotach, pod koniec mieszania wlewamy sok z cytryny. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie (łyżką!) mieszamy. Nakładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Lukier:

Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy trochę wody (ok.1/4 szklanki). Wody ma być tyle żeby cukier tylko się rozpuścił. Całość podgrzewamy i gotujemy przez chwilę. Gdy syrop trochę odparuje wlewamy sok z cytryny. Ja dodałam do lukru trochę kandyzowanej (domowej) skórki pomarańczowej.

Gdy babka ostygnie wylewamy na wierzch lukier i odstawiamy do zastygnięcia.

 

Wydrukuj przepis

9 komentarzy

  1. 1 kwietnia 2012 o 19:47

    cytrynowa najlepsza:)

  2. 1 kwietnia 2012 o 20:02

    Już Ci pisałam na FB, ze sliczna, ale aby moja wypowiedź nabrała mocy powtórzę i tu :)

  3. 1 kwietnia 2012 o 20:05

    Urocze i ,a jak ozdobiona elegancko:)
    Aniu ,a ta babka długo trzyma świeżość ?
    Jakbym upiekła ją na prezent w czwartek to w na Wielkanoc będzie świeża?

    • Ania
      1 kwietnia 2012 o 21:01

      Jak zawiniesz w folię spożywczą to wytrzyma :) Babka jest ucierana, sporo tłuszczu ma więc w folii nie wyschnie :)

  4. Kasiek
    1 kwietnia 2012 o 20:35

    fajna babka :D uwielbiam wszelkiego rodzaju :)

  5. 1 kwietnia 2012 o 20:57

    Ależ śliczniutka! Lubię cytrynowe bardzo:)

    Pozdrowienia:)

  6. 2 kwietnia 2012 o 07:45

    Aniu , dziękuję

  7. 2 kwietnia 2012 o 09:33

    Babeczka śliczna i zdaje się, że bardzo orzeźwiająca, ale mnie najbardziej podoba się aranżacja. Piękne zdjęcia, wiosenne i zielone :D

  8. 12 kwietnia 2012 o 20:28

    ostatnio robilam babke cytrynowa z makiem, le weganska :) zapraszam do porownania przepisu :) i spisuje przepis na cieple lody, ktore uwielbiam :D

Leave reply

*

Back to Top