Lody malinowo – rozmarynowe

Trochę obawiałam się tego połączenia ale niepotrzebnie :) Okazało się, że maliny i rozmaryn to pyszny duet. Wydawało mi się, że bardzo aromatyczny rozmaryn będzie zakłócał delikatny smak malin.  Tymczasem lekka nuta rozmarynu jedynie podkreśla i uwydatnia intensywność malinowego aromatu. Nie ma co się rozpisywać, te lody są pyszne :). Przygotowuje się je podobnie jak  lody limonkowo – miętowe

 

LODY  MALINOWO – ROZMARYNOWE

 

125 ml śmietany kremówki

70 g cukru

2 żółtka

350 g malin (ja dałam mrożone)

3 małe gałązki świeżego rozmarynu

1 szklanka śmietany kremówki 36%

 

Do rondelka wlewamy śmietanę (125 ml), dodajemy żółtka i cukier. Mieszamy aby składniki dobrze się połączyły, dodajemy gałązki rozmarynu.  Płyn podgrzewamy do temperatury 82 stopni C. Ja podgrzewam krem bez termometru, gdy krem jest bardzo gorący zestawiam na chwilę rondelek z ognia, mieszam intensywnie i po chwili znowu stawiam go na ogniu. Nie można zagotować kremu! Krem ogrzewamy około 15 minut, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje odstawiamy go do zupełnego ostygnięcia. Najlepiej przygotować krem dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Aby w czasie studzenia kremu nie utworzyła się skorupka, całą powierzchnię kremu przykrywamy folią spożywczą (nie oklejamy folią miski tylko kładziemy folię bezpośrednio na krem).

Gdy krem jest zupełnie zimny wyjmujemy z niego gałązki rozmarynu.

Maliny przecieramy przez sitko. Jeżeli lubicie drobne pestki z malin wtedy wystarczy owoce zgnieść widelcem na papkę.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Do kremu żółtkowego dodajemy maliny i ubitą śmietanę.

Masę przekładamy do maszynki do lodów i kręcimy aż masa się zmrozi.

Lody można też przygotować bez maszynki. Masę przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. W czasie zamrażania lodów dobrze jest kilka razy pomieszać masę wtedy lody nie zmrożą się „na kość”.

 

Wydrukuj przepis


16 komentarzy

  1. 11 czerwca 2012 o 19:09

    ciekawe połączenie:)

  2. 11 czerwca 2012 o 20:06

    O tak, muszą być pyszne! Obłędne połączenie:)

  3. 11 czerwca 2012 o 20:48

    brzmi ciekawie, ja bym z chęcią spróbowała, bo lubię poznawać nowe smaki, a zwłąszcza te których inni się boją :)

  4. 11 czerwca 2012 o 22:11

    To musi być fantastyczne połaczenie smaków!
    Cudownie wygladają :)

  5. 11 czerwca 2012 o 23:06

    połączenie jak dla mnie zaskakujące :) Ale myslę że może świetnie smakować :)

  6. stynka
    12 czerwca 2012 o 08:07

    Aż mi ślinka cieknie :-) A mogłabyś polecić laikowi jakąś niedrogą i sprytną maszynkę do lodów? Moje dzieciaki uwielbiają lody, a strach podawać im te ze sklepów, ze sztucznymi aromatami w zastępstwie owoców… Przymierzam się więc do zrobienia własnych, a Twoje dzieła stanowią dodatkowe natchnienie :-)

    • Ania
      12 czerwca 2012 o 08:59

      Ja mam maszynkę z Tchibo. Chyba trzeci rok ją eksploatuję i nie narzekam. Jedyny mankament to wielkość misy ale te chyba wszystkie maszynki mają takiej samej wielkości. Ale pożądam przystawki do lodów z Kitchen Aid :)

  7. 12 czerwca 2012 o 09:09

    Maliny i rozmaryn? Skoro truskawki i bazylia tak bardzo sie lubia, to i to polaczenie moze byc ciekawe!

  8. 12 czerwca 2012 o 20:04

    nigdy bym nie wpadła na taki pomysł :) ale jestem ogromnie ciekawa tego smaku :)

  9. 13 czerwca 2012 o 10:30

    Nie pamiętam kiedy widziałam piękniejsze lody od tych!

    • Ania
      13 czerwca 2012 o 10:36

      Dziękuję bardzo :)

  10. 13 czerwca 2012 o 16:02

    Musiały smakować niebiańsko:)

  11. 13 czerwca 2012 o 19:39

    Maliny z rozmarynem? Ciekawe, ale jam odważna więc chętnie przetestuję takie połączenie :-)

  12. 18 czerwca 2012 o 09:23

    Lody z dodatkiem rozmarynu? Już dodawałam bazylii do truskawek, ale rozmaryn do malin to dla mnie nowość. Lubię niestandardowe i niebanalne połączenia:)

  13. 19 czerwca 2012 o 09:07

    Bardzo ciekawe (i odważne) połączenie :) Super!

  14. stynka
    24 lipca 2012 o 07:23

    Fantastyczne połączenie! Zrobiłam i jestem zachwycona tymi lodami! Dzieciakom mało jęzory i uszy nie poodpadały :-)

Leave reply

*

Back to Top