Sernik krakowski (z kratką)

O wpisie z sernikiem krakowskim (zwanym też sernikiem z kratką) myślałam od dawna.  Nie piekłam jednak tego sernika od jakiegoś czasu, ale ostatnio postanowiłam zmodyfikować przepis, który mam od lat i oto jest :). Po upieczeniu pierwszej blachy tego sernika nawet nie zdążyłam zrobić dokumentacji zdjęciowej – zniknął natychmiast.  Jest naprawdę dobry, masa serowa jest zwarta ale delikatna i kremowa, ciasto jest bardzo kruche – dla mnie ideał sernika z kratką.

 

SERNIK   KRAKOWSKI

 

Kruche ciasto:

5 żółtek

3 szklanki mąki

250 g masła

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera mielonego, na sernik

250 g pełnotłustego, zwykłego twarogu

4 łyżki grysiku

4 jajka

1 1/4 szklanki cukru

wanilia (ja daję 1 łyżeczkę pasty waniliowej)

 

Wszystkie składniki kruchego ciasta wkładamy do malaksera i miksujemy przez chwilę aż powstaną duże okruchy ciasta. Wysypujemy ciasto na stolnice i kilkoma ruchami zagniatamy. Ciasto dzielimy na części w proporcjach  1/3 i 2/3. Formujemy dwie kule, spłaszczamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki, na około godzinę.

Jeżeli nie macie malaksera to ciasto można przygotować „ręcznie” :). Mąkę z masłem siekamy razem na blacie. Gdy mąka połączy się z masłem dodajemy cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Chwilę jeszcze siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy.

Masa serowa:

W malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Gdy masa jest jasna i puszysta dodajemy wanilię i twaróg. Miksujemy aż twaróg połączy się z masą żółtkową. Dodajemy ser mielony, grysik i wlewamy białka  (białek NIE ubijamy!). Miksujemy przez chwilę aż masa się połączy.

Żółtka z cukrem możecie też utrzeć mikserem, a twaróg zmiksować blenderem ręcznym.

Schłodzone ciasto (tą większą część) wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm. Ciasto się trudno wałkuje i przylepia się do wałka, ale gdy rozwałkujecie je między dwoma kawałkami folii spożywczej pójdzie całkiem sprawnie i dodatkowo łatwo będzie je przenieść na blachę. Wylepiamy blachę ciastem (z tego przepisu wychodzi duża blacha sernika), nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 15 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze wałkujemy drugą część ciasta i wycinamy z niej paseczki o szerokości 1 cm.

Na podpieczone ciasto, od razu po wyjęciu z pieca, wylewamy masę serową i na wierzchu układamy paseczki formując wzór kratki.

Ciasto wkładamy do pieca i pieczemy około godziny w temp 180 stopni.

Ja gorący jeszcze sernik smaruję syropem cukrowym. 1/2 szklanki cukru rozpuszczam w małym rondelku  z 4 -5 łyżkami wody, gdy syrop się zagotuje smaruję wierzch sernika. Syrop wsiąka w sernik nadając mu delikatnej słodyczy, ale po zastygnięciu nie tworzy na serniku skorupki tak jak lukier.

Sernik  najlepszy jest na drugi dzień, ale trudno tyle czasu wytrzymać :)

 

Wydrukuj przepis

17 komentarzy

  1. 5 sierpnia 2012 o 08:07

    Uwielbiam tradycyjny sernik. Pychota!

  2. 5 sierpnia 2012 o 08:14

    Ale robisz smaka! ;) Wygląda obłędnie i na pewno tak samo cudownie smakuje. Uwielbiam serniki w każdej odsłonie i wiem, że taki również przypadłby mi do gustu.

  3. 5 sierpnia 2012 o 08:20

    wygląda obłędnie!:)

  4. 5 sierpnia 2012 o 09:00

    Piękny Aniu! :)
    Tradycyjny i śliczny.Bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam.

  5. 6 sierpnia 2012 o 01:24

    Ale pyszności!!! Jest późno w nocy, a ja taką ochote nabrałam na sernik! Jutro pieczemy z moim synkiem :))). P.S. cudne zdjęcia!

    • Ania
      6 sierpnia 2012 o 05:05

      Sernik dziękuje za miłe słowa :)

  6. 6 sierpnia 2012 o 14:49

    Genialne przepisy! uwielbiam serniki, an pewno spróbuję :)
    oczywiście obserwuję!
    Pozdrawiam :*

  7. 7 sierpnia 2012 o 15:40

    Wygląda tak smakowicie, że chyba skusze się zrobić taki ;D

  8. 7 sierpnia 2012 o 15:41

    Zapomniałam dodać, bardzo podobają mi się zdjęcia <3 Wszystkie, na całym blogu.

    • Ania
      7 sierpnia 2012 o 18:22

      dziękuje bardzo :)

  9. 8 sierpnia 2012 o 15:14

    wygląda bardzo dostojnie i pysznie :-)))

  10. 14 sierpnia 2012 o 17:29

    Prezentuje się przepięknie :)

  11. 14 sierpnia 2012 o 18:30

    Cudowny!Poproszę kawałeczek:)

  12. asia
    16 sierpnia 2012 o 11:31

    Jakie wymiary miała forma do pieczenia?

    • Ania
      17 sierpnia 2012 o 16:48

      około 39 x 24 cm

  13. 5 października 2012 o 17:51

    o jacie!! Jakie cudo :) Można kawałeczek? :P

  14. 7 października 2012 o 21:32

    Przepis na dobry sernik jest na wagę złota :) Lubię przepisy po modyfikacjach, bo mają one wyjątkowy charakter.

Leave reply

*

Back to Top