Wprawdzie mam już swój idealny przepis na keks, ale w gazetce „Dekoracja ciast” znalazłam przepis na keks, który mnie zaciekawił. Jednym ze składników ciasta jest potarte jabłko. Po upieczeniu jest niewyczuwalne w smaku, ale za to nadaje keksowi wilgotności. Ponieważ domownicy nie lubią rodzynek, a alergia nie pozwala na używanie włoskich orzechów to trochę zmodyfikowałam przepis. Do ciasta dodałam suszone morele, płatki migdałowe i ziarna słonecznika.
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
175 g masła
175 g cukru
2 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
200 g suszonych moreli
100 g płatków migdałowych
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1 jabłko
Masło i cukier ucieramy (z pomocą miksera) na puszystą, jasną masę. Mąkę, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy do miski. Do utartej masy cukrowo – maślanej dodajemy po jednym jajku i stopniowo wsypujemy mąkę z przyprawami. Morele kroimy w kostkę. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja nie obierałam jabłka). Do ciasta dodajemy bakalie, skórkę pomarańczową i starte jabłko. Ciasto wykładamy do formy. Jeżeli pieczemy w metalowej formie wykładamy ją papierem. Ja upiekłam keks w silikonowej, okrągłej foremce o średnicy 22 cm.
Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia ok. 80 minut. Trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.
Wspaniale musi smakować:)
Pysznie wygląda.
Uwielbiam keksy. Twój wygląda przepysznie.
Pozdrawiam ciepło:)
Zawsze jak tu zaglądam, wychodzę zachwycona. Dziś nie jest inaczej – piękny keks. Zapiszę sobie, będzie jak znalazł na Święta.
Jest bardzo smaczny. I namawiam do spróbowania z ziarnami słonecznika :)
Keks to jedno z ulubionych ciast mojego męża, bardzo fajna wersja :)
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo lubię keks. Jest bardzo dobrym ciastem.
No ja tez kupiłam Dekorację i jakoś zamierzam zrobić ten keks zobaczymy jak mi wyjdzie.
Tobie rewelacyjnie wyszedł po zmodyfikowaniu!
Zapraszam do siebie przy okazji i pozdrawiam
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Bardzo dobre ciasto,jest smaczne i posiada aromatyczny zapach.Polecam gorąco ten przepis!!!!!!
Ciekawy przepis, jutro piekę! :)
Upiekłam, pycha, ale dałabym więcej jabłek następnym razem :) zapraszam na blog. Wesołych świąt!
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki