- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Ciasteczka maślane – kruche serduszka z kremem czekoladowym
Posted By Ania On 3 lutego 2013 @ 17:36 In ciasteczka | 6 Comments
Tłusty czwartek już niedługo i właściwie miałam dzisiaj w planach przygotować coś ‘tłustoczwartkowego’, ale ostatecznie upiekłam malutkie, kruche serduszka przekładane kremem czekoladowo – orzechowym. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne. Ciasto jest mało słodkie i w zasadzie słodyczy nadaje ciasteczkom masa, którą są zlepione. Ja wykorzystałam krem czekoladowo – orzechowy (gotowiec, ze słoika), ale możecie połączyć ciasteczka dżemem, powidłami lub innym dowolnym kremem.
120 g masła
1 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki wody
proszek do pieczenia (odrobina, na czubku noża)
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
dowolna masa do przekładania ciastek (krem, dżem, powidła)
Masło siekamy z mąką. Gdy mąka z masłem połączy się i utworzy okruchy dodajemy cukier puder, sól i wodę, w której rozpuszczamy proszek do pieczenia. Ciasto zarabiamy bardzo szybko. Gdyby ciasto było zbyt luźne można włożyć je na 1/2 godziny do lodówki.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko, na grubość 2 mm. Najlepiej wałkować ciasto na pergaminie, na którym będziecie piec ciasto i po wykrojeniu ciasteczek wystarczy ‘obrać’ je z resztek ciasta. Nie trzeba wtedy przenosić pojedynczych, wyciętych ciasteczek na blaszkę. Mniej pracy, a ciasteczka zachowają idealny kształt.
Ja wałkowałam ciasto maszynką do wałkowania makaronu, która idealnie sprawdza się nawet przy kruchym cieście.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Im mniejsze ciasteczka i cieńsze – tym pieczemy krócej. Ciasteczka powinny być dosyć jasne, a jedynie na brzegach lekko złote.
Gdy ciasteczka wystygną smarujemy je dowolną masą i łączymy po dwie sztuki.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.