- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasteczka maślane – kruche serduszka z kremem czekoladowym

Posted By Ania On 3 lutego 2013 @ 17:36 In ciasteczka | 6 Comments

Tłusty czwartek już niedługo i właściwie miałam dzisiaj w planach przygotować coś ‘tłustoczwartkowego’, ale ostatecznie upiekłam malutkie, kruche serduszka przekładane kremem czekoladowo – orzechowym. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne. Ciasto jest mało słodkie i w zasadzie słodyczy nadaje ciasteczkom masa, którą są zlepione. Ja wykorzystałam krem czekoladowo – orzechowy (gotowiec, ze słoika), ale możecie połączyć ciasteczka dżemem, powidłami lub innym dowolnym kremem.

krucheserduszka_nm1a 

KRUCHE  SERDUSZKA  Z  KREMEM  CZEKOLADOWO – ORZECHOWYM

 

120 g masła

1 1/2 szklanki mąki

1/4 szklanki wody

proszek do pieczenia (odrobina, na czubku noża)

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

dowolna masa do przekładania ciastek (krem, dżem, powidła)

 

Masło siekamy z mąką. Gdy mąka z masłem połączy się i utworzy okruchy dodajemy cukier puder, sól i wodę, w której rozpuszczamy proszek do pieczenia. Ciasto zarabiamy bardzo szybko.  Gdyby ciasto było zbyt luźne można włożyć je na 1/2 godziny do lodówki.

Ciasto wałkujemy bardzo cienko, na grubość 2 mm. Najlepiej wałkować ciasto na pergaminie, na którym będziecie piec ciasto i po wykrojeniu ciasteczek wystarczy ‘obrać’ je z resztek ciasta. Nie trzeba wtedy przenosić pojedynczych, wyciętych ciasteczek na blaszkę. Mniej pracy, a ciasteczka zachowają idealny kształt.

Ja wałkowałam ciasto maszynką do wałkowania makaronu, która idealnie sprawdza się nawet przy kruchym cieście.

Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Im mniejsze ciasteczka i cieńsze – tym pieczemy krócej.  Ciasteczka powinny być dosyć jasne, a jedynie na brzegach lekko złote.

Gdy ciasteczka wystygną smarujemy je dowolną masą i łączymy po dwie sztuki.

 

krucheserduszka_nm2a


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.