- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasto jogurtowe

Posted By Ania On 22 marca 2013 @ 14:34 In ciasta | 11 Comments

Od kilku dni jestem unieruchomiona. W ubiegłą sobotę złamałam sobie palec w prawej stopie i teraz poruszam się w towarzystwie kul. W zasadzie to bardziej leżę niż się poruszam i to leżenie zaczyna mnie już męczyć. Aby zapobiec szaleństwu, które ogarnia mnie z nicnierobienia, upiekłam ciasto jogurtowe. Szybkie, proste, puszyste i bardzo smaczne.  Część ciasta wykorzystałam jako bazę do mini torcików.

ciasto_jogurtowe_nm1a 

CIASTO   JOGURTOWE

 

1 kubek jogurtu naturalnego 150 ml

2 kubeczki cukru

3 kubeczki mąki

1 kubeczek oleju roślinnego

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka pasty (lub esencji) waniliowej

 

Jogurt przekładamy do małej miseczki. Kubek z jogurtu wykorzystujemy jako miarkę do ciasta.

Jajka wbijamy do miski miksera, dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie jasna i puszysta. Nie przerywając ubijania wlewamy olej, esencję waniliową i jogurt. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy ciasto aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Ciasto można upiec w keksówce, tortownicy lub w prostokątnej blaszce. Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni, czas pieczenia zależny jest od kształtu formy, w której będziecie piec ciasto. Ciasto sprawdzamy patyczkiem . Ja swoje ciasto upiekłam w prostokątnej blaszce i z części ciasta zrobiłam mini torciki.

Aby przygotować mini torciki pokroiłam ciasto na kwadraty. Każdy kwadrat przekroiłam wzdłuż (tak jak tort) na 3 części. Aby torciki nie były za wysokie (niższe wygodniej się zjada) złożyłam je z dwóch warstw ciasta – czyli z dwóch pociętych kwadratów wyszły trzy mini torciki :).

Do przełożenia torcików użyłam musu malinowego, ale możecie użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany.

 

MUS  MALINOWY

 

2 szklanki mrożonych malin

125 ml mleka

75 g cukru

2 żółtka

200 ml śmietany 36%

2 łyżeczki żelatyny

 

Mleko łączymy z cukrem, żółtkami i wanilią – ogrzewamy do temperatury ok. 80 stopni (nie gotujemy!). Najbezpieczniej ogrzewać krem w kąpieli wodnej, wtedy się nie przypali i nie trzeba kremu ciągle mieszać.  Krem podgrzewamy kilkanaście minut – do zgęstnienia.  Gotowy krem studzimy.

Śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 – 4 łyżkach wody.  Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy trochę ubitej śmietany i tak rozrobioną żelatynę dodajemy do śmietany.

Maliny przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek (odkładamy 1/4 szklanki przetartych malin).  Wystudzony krem żółtkowy łączymy delikatnie ze śmietaną i malinami. Mus możecie dosłodzić cukrem pudrem jeżeli jest za kwaśny, lub złagodzić zbyt dużą słodycz sokiem z cytryny.

Mus odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć przekładamy mus do rękawa cukierniczego i wyciskamy na torciki. Pozostawione, przetarte maliny łączymy z 1 łyżką cukru pudru i dekorujemy torciki.

 

ciasto_jogurtowe_nm3a


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.