Żeby się całkiem nie zasłodzić dzisiaj propozycja 'na słono’. Babeczki z kruchego ciasta nadziewane warzywami i jajkami przepiórczymi. Proste w wykonaniu i możecie je przygotować według swojego smaku modyfikując farsz. Babeczki możecie podać na ciepło i na zimno. Smaczne i efektowne danie na Wielkanocne śniadanie :)
Pomysł na babeczki podejrzałam w programie „Brytyjski turniej wypieków”, ale ponieważ nie mogłam nigdzie znaleźć oryginalnego przepisu to do pieczenia kruchego ciasta wykorzystałam przepis Michela Roux z książki „Ciasta”, a nadzienie przygotowałam według własnego pomysłu.
250 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru pudru
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnego mleka
żółtko do smarowania ciasta
Masło kroimy w kostkę. Mąkę wysypujemy na blat kuchenny (lub stolnicę), z mąki formujemy górkę. W mące robimy wgłębienie, do którego wkładamy masło, wsypujemy cukier, sól i wbijamy jajko. Nożem siekamy wszystkie składniki aż z ciasta utworzą się okruchy. Do ciasta dodajemy mleko i dalej wyrabiamy ciasto rękami. Nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników w gładką kulę ciasta.
Do upieczenia babeczek wykorzystujemy metalową formę na muffiny. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Ciastem wyklejamy wgłębienia w formie oraz wycinamy kółka, które będą przykrywać babeczki. W 'przykrywkach’ wycinamy małe kółeczka, przez które będzie uchodzić para powstała w czasie zapiekania babeczek.
Wyklejoną ciastem formę i przykrywki z ciasta chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
1 średnia cukinia
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki drobno pokrojonego selera naciowego
1/3 szklanki drobno pokrojonego boczku
jajka przepiórcze
dodatkowo gdy babeczki będziemy podawać na zimno:
1 1/2 szklanki bulionu
lub kostka rosołowa
1 łyżeczka żelatyny
Wszystkie warzywa drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, dodajemy warzywa i chwilę smażymy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie smażcie warzyw długo, mają pozostać chrupkie w przeciwnym razie w czasie zapiekania babeczek zostanie z nich miazga, a o wiele lepiej będą smakować gdy poszczególne składniki będą wyczuwalne.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Zimnym nadzieniem wypełniamy babeczki do 1/3 wysokości. Trzonkiem łyżki robimy w farszu zagłębienie i umieszczamy w nim jajko. Dopełniamy babeczki farszem po sam brzeg. Babeczki nakrywamy 'przykrywkami’ z ciasta, lekko ugniatamy całość i dobrze zlepiamy brzegi. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem.
Babeczki pieczemy około 30 – 40 minut. Wyjmujemy gdy ciasto jest ładnie zrumienione.
Po wyjęciu z pieca można babeczki podawać na ciepło. Jeżeli chcecie podać je jako zimną przekąskę to w czasie gdy babeczki się pieką łączymy żelatynę z bulionem (gotowym lub przygotowanym z kostki rosołowej). Bulion wstawiamy do lodówki, ale pilnujemy aby pozostał płynny. Babeczki po wyjęciu z pieca odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Letnie babeczki zalewamy, przez wyciętą w 'przykrywce’ dziurkę, bulionem z żelatyną. Babeczka powinna być letnia wtedy bulion wypełni całe jej wnętrze, gdy zalejecie zimną babeczkę tężejący bulion zostanie jedynie w górnej części.
Babeczki odstawiamy do lodówki i podajemy jako zimną przekąskę.
Wyglądają pysznie no i bardzo dekoracyjnie!:)
wow, rewelacja!
Bardzo ciekawy pomysł :)
Przepis według Paula Hollywood’a z Brytyjskiego Turnieju Wypieków:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/small_pork_pies_with_11074
O dzięki za linka do przepisu, nie mogłam go znaleźć :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki