- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Jak zrobić czekoladowe jajka

Posted By Ania On 28 marca 2013 @ 15:46 In tutoriale | 11 Comments

Przygotowanie czekoladowych jajek nie powinno sprawić Wam większego problemu.  Robi się je prosto i szybko. Do przygotowań możecie włączyć dzieciaki, bo z pewnością chętnie ubrudzą się czekoladą :)

jajka_czekoladowe_nm1a

Do przygotowania jajek czekoladowych potrzebne będą mini baloniki, takie które po nadmuchaniu mają ok. 10 cm wysokości.  Nadmuchane baloniki zawiązujemy na węzeł, myjemy i dokładnie osuszamy.

tutorial_9

tutorial_8

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie obtaczajcie baloników w gorącej czekoladzie! U mnie skończyło się to wystrzałem balonika, czekoladową fontanną i bałaganem w kuchni.

Czekoladę przelewamy do kubeczka. Ważne jest aby średnica kubeczka była niewiele większa od średnicy balonika. Zanurzamy balonik w czekoladzie i obtaczamy aby czekolada dokładnie pokryła powierzchnię balonika. tutorial_7

Balonik obtoczony w czekoladzie umieszczamy na płaskiej powierzchni. Początkowo balonik może być nieco niesforny i będzie przechylał się na boki, ale wystarczy potrzymać go kilkanaście sekund  – czekolada zacznie zastygać i balonik będzie trzymał pion :).

tutorial_6

Gdy czekolada dobrze zastygnie przebijamy balonik szpilką. Dobrze jest przygotować jajka dzień przed planowanym podaniem, wtedy czekolada będzie odpowiednio twarda, a balonik nie uszkodzi ścianek gdy będziemy go wyjmować ze ‘skorupki’.

tutorial_4

tutorial_5

Balonik bez problemu odchodzi od czekolady. Po usunięciu balonika otrzymujemy czekoladową ‘skorupkę’.

tutorial_3

Dowolną masę przekładamy do rękawa cukierniczego (nawet nie trzeba zakładać końcówki) i napełniamy czekoladową ‘skorupkę’.

tutorial_2

W nadzieniu robimy łyżeczką niewielkie wgłębienie i nakładamy niewielką ilość ajerkoniaku. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu możecie użyć dżemu w pomarańczowym kolorze lub zmiksowanego mango.

tutorial_1

Gotowe! :)

jajka_czekoladowe_nm3a1


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.