- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Jak zrobić czekoladowe jajka
Posted By Ania On 28 marca 2013 @ 15:46 In tutoriale | 11 Comments
Przygotowanie czekoladowych jajek nie powinno sprawić Wam większego problemu. Robi się je prosto i szybko. Do przygotowań możecie włączyć dzieciaki, bo z pewnością chętnie ubrudzą się czekoladą :)
Do przygotowania jajek czekoladowych potrzebne będą mini baloniki, takie które po nadmuchaniu mają ok. 10 cm wysokości. Nadmuchane baloniki zawiązujemy na węzeł, myjemy i dokładnie osuszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie obtaczajcie baloników w gorącej czekoladzie! U mnie skończyło się to wystrzałem balonika, czekoladową fontanną i bałaganem w kuchni.
Czekoladę przelewamy do kubeczka. Ważne jest aby średnica kubeczka była niewiele większa od średnicy balonika. Zanurzamy balonik w czekoladzie i obtaczamy aby czekolada dokładnie pokryła powierzchnię balonika.
Balonik obtoczony w czekoladzie umieszczamy na płaskiej powierzchni. Początkowo balonik może być nieco niesforny i będzie przechylał się na boki, ale wystarczy potrzymać go kilkanaście sekund – czekolada zacznie zastygać i balonik będzie trzymał pion :).
Gdy czekolada dobrze zastygnie przebijamy balonik szpilką. Dobrze jest przygotować jajka dzień przed planowanym podaniem, wtedy czekolada będzie odpowiednio twarda, a balonik nie uszkodzi ścianek gdy będziemy go wyjmować ze ‘skorupki’.
Balonik bez problemu odchodzi od czekolady. Po usunięciu balonika otrzymujemy czekoladową ‘skorupkę’.
Dowolną masę przekładamy do rękawa cukierniczego (nawet nie trzeba zakładać końcówki) i napełniamy czekoladową ‘skorupkę’.
W nadzieniu robimy łyżeczką niewielkie wgłębienie i nakładamy niewielką ilość ajerkoniaku. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu możecie użyć dżemu w pomarańczowym kolorze lub zmiksowanego mango.
Gotowe! :)
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.