Mazurek kajmakowo – chałwowy

Dzisiaj przepis z ostatniej chwili. Miała być wprawdzie wersja 'bez pieczenia’, ale ostatecznie zdecydowałam się użyć spodu z pokruszonych herbatników, a nie wafli jak wcześniej planowałam. Do wykonania nadzienia użyłam kajmaku, który sama przygotowałam gotując skondensowane mleko. Jeżeli nie chce się Wam gotować mleka w puszce, to możecie użyć gotowej masy kajmakowej.
mazurek kajmakowo - chałwowy_nm1

 

MAZUREK  KAJMAKOWO  CHAŁWOWY

 

350 g herbatników (u mnie czekoladowe typu petitki)

100 g miękkiego masła

250 ml kajmaku

200 g chałwy

100 g płatków migdałowych

1 tabliczka gorzkiej czekolady

100 ml śmietany kremówki

 

Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do malaksera, dodajemy miękkie masło i miksujemy. Gdy z herbatników utworzą się okruszki wykładamy je do formy i wyrównujemy powierzchnię. Ja masę herbatnikową ubijam szklanką dociskając dno szklanki do herbatników.  Spód podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Masę kajmakową lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszoną chałwę. Na małym ogniu mieszamy aż chałwa połączy się z kajmakiem tworząc gładką masę. Do ciepłej masy dodajemy migdały. Masę wykładamy na podpieczone, wystudzone spody. Odstawiamy mazurki aby masa kajmakowa stężała.

Śmietanę podgrzewamy. Do bardzo ciepłej śmietany dodajemy, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawiamy na chwilkę aby czekolada się roztopiła. Gdy czekolada roztopi się w śmietanie i lekko przestygnie ubijamy masę trzepaczką. Nie polecam używania miksera, bo do czekolady wtłoczycie powietrze i w masie utworzą się drobne bąbelki, których trudno się pozbyć. Masa czekoladowa nie jest jednolita, a bąbelki powietrza są widoczne nawet po zastygnięciu masy. Masę czekoladową wykładamy na mazurka.

Z tych proporcji wyszły mi dwa mazurki o wymiarach 25 cm x 12 cm.

 

Wydrukuj przepis

mazurek kajmakowo - chałwowy_nm2

3 komentarze

  1. 30 marca 2013 o 21:06

    Bardzo ładny mazurek Aniu.
    Radosnych Swiąt Kochana:*

  2. 31 marca 2013 o 08:07

    Bardzo fajny on
    Naj , naj na ten świąteczny czas życzę

  3. 31 marca 2013 o 13:40

    Wygląda przePYSZNIE :) Wesołych Świąt!

Leave reply

*

Back to Top