Zastanawialiście się jaka jest różnica między granolą a musli ? Niewielka, ale jest :). Granola to musli obtoczone w miodzie i tłuszczu. Tak obtoczone musli opieka się aż będzie powleczone cienką warstwą słodkiej glazury. Ja zrezygnowałam z dodatku tłuszczu i poprzestałam na samym miodzie. Smak granoli możecie sami dowolnie modyfikować, wszystko zależy od gustu zjadającego :). Ja swoją granolę przygotowałam z płatków owsianych błyskawicznych, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, suszonych moreli i suszonej żurawiny.
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka płatków owsianych (ja dałam błyskawiczne)
1/3 szklanki miodu
1/2 szklanki pokrojonych, suszonych moreli
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Na patelni prażymy słonecznik i płatki migdałowe. Gdy będą bardzo gorące dodajemy miód i płatki owsiane. Prażymy na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Musicie pilnować granoli bo jest bardzo zdradliwa, najpierw przez długi czas się nie rumieni, ale przychodzi taka chwila, że jak się zagapicie to przypiecze się w kilka sekund. Uprażoną granolę wysypujemy na pergamin i gdy ostygnie łączymy ją z suszonymi owocami.
Granolę przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiku. Zjadamy z mlekiem, jogurtem lub jako chrupką przekąskę.
Nigdy nie robiłam jej na patelni. Do tej pory zawsze piekłam. Muszę spróbować takiej wersji.
aż ślinka cieknie :)
Na patelni szybciej i bardzo fajnie się ziarna obtaczają w miodzie.
Pycha! Koniecznie muszę wypróbować bo na patelni dawno nie robiłam :)
Przepysznie się prezentuje. Też czasami robię sobie taką domową, jest taka smaczna :)
Zwykle robiłam granole w piekarniku, ale zanspirowałaś mnie i ty razem przygotuję na patelni – zobaczymy różnicę :)
A można miód zastąpić tu czymś innym? Bo fajne to jest, ale niestety marnują się cenne właściwości miodu i zostaje sam cukier :(
Jeżeli miód jest płynny to można ostudzić płatki do temperatury ok 40 stopni i wtedy właściwości miodu zostaną zachowane.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki