- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Granola
Posted By Ania On 3 kwietnia 2013 @ 15:56 In bez pieczenia | 8 Comments
Zastanawialiście się jaka jest różnica między granolą a musli ? Niewielka, ale jest :). Granola to musli obtoczone w miodzie i tłuszczu. Tak obtoczone musli opieka się aż będzie powleczone cienką warstwą słodkiej glazury. Ja zrezygnowałam z dodatku tłuszczu i poprzestałam na samym miodzie. Smak granoli możecie sami dowolnie modyfikować, wszystko zależy od gustu zjadającego :). Ja swoją granolę przygotowałam z płatków owsianych błyskawicznych, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, suszonych moreli i suszonej żurawiny.
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka płatków owsianych (ja dałam błyskawiczne)
1/3 szklanki miodu
1/2 szklanki pokrojonych, suszonych moreli
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Na patelni prażymy słonecznik i płatki migdałowe. Gdy będą bardzo gorące dodajemy miód i płatki owsiane. Prażymy na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Musicie pilnować granoli bo jest bardzo zdradliwa, najpierw przez długi czas się nie rumieni, ale przychodzi taka chwila, że jak się zagapicie to przypiecze się w kilka sekund. Uprażoną granolę wysypujemy na pergamin i gdy ostygnie łączymy ją z suszonymi owocami.
Granolę przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiku. Zjadamy z mlekiem, jogurtem lub jako chrupką przekąskę.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.