- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Ciasteczka brownie z lentilkami
Posted By Ania On 6 kwietnia 2013 @ 16:01 In ciasteczka | 7 Comments
Dawno nie było przepisu na ciasteczka z dodatkiem czekolady. Upiekłam więc ciasteczka brownie z lentilkami. Ciastka są mocno czekoladowe, w środku lekko wilgotne, z wierzchu chrupiące. Pierwszą partię ciasteczek nakładałam na blaszkę gałkownicą do lodów, ale wydaje mi się, że są zbyt duże. Drugą partię nałożyłam łyżką i te wyszły super. Chociaż dla ciasteczkowych potworów te w większym rozmiarze będą chyba lepsze :).
200 g czekolady (70 %)
50 g masła
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mąki
3 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka czekoladowych chipsów do zapiekania
cukierki lentilki
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści i połączy z masłem odstawiamy do przestygnięcia.
W osobnej misce łączymy jajka, cukier, sól i kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku. Masę lekko ubijamy trzepaczką. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę, mieszamy krótko tylko do połączenia się składników, pod koniec mieszania wsypujemy czekoladowe chipsy.
Łyżką nakładamy ciasto na blachę zostawiając dość duże odstępy. Na wierzch każdego ciastka wysypujemy po kilka lentilków.
Ciastka pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 170 stopni. Jeżeli ciastka będą się piekły zbyt długo nie będą wilgotne w środku. Wyjmujemy je z pieca zanim wiech ciastek zrobi się matowy. Możecie sprawdzić czy ciastko jest upieczone naciskając je lekko palcem. Ciasteczko powinno być sprężyste i nie może przyklejać się do palca. Uważajcie żeby się nie oparzyć! :)
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.